×

'Je duikt samen even in een wereld vol fantasie en kleur'

Verstoppertje doen in een glazenwassersbakje op twintig meter hoogte? Alleen maar leuk, vindt Carolien Hamer (CliniClown Tip). “Ik breng als CliniClown de buitenwereld naar binnen, waardoor de binnenwereld van het kind weer een beetje naar buiten kan komen.” 

CliniClown Tip zwaait met haar armen. Met clownsmaatje Biba bungelt ze langs de gevel van het ziekenhuis in een glazenwassersbakje. De kinderen binnen kijken hun ogen uit als de twee opeens zingend voor het raam hangen. Het bakje is piepklein, maar de mogelijkheden lijken onbegrensd. Biba en Tip doen verstoppertje met een jongetje dat zich onder zijn deken verschuilt, hij schatert als hij de clowns laat schrikken. Dan raakt Biba Tip kwijt: de kinderen lachen en wijzen Tips verstopplek aan. 

Creatief

Door corona is alles anders, maar Carolien Hamer stelt haar creativiteit graag op de proef. Omdat ze nu minder in het ziekenhuis kan spelen, neemt ze met haar clownsmaatje voor de kinderen persoonlijke filmpjes op. Via de CliniClowns App is er wekelijks online contact met de kinderen op de nierdialyse-afdeling. 

De kinderen in de psychiatrische instelling waar Tip zo’n vertrouwde verschijning is, krijgen grappige opdrachten via filmpjes toegestuurd. “Als de groepsleider een jongetje daar vraagt wat het voor dag is, zegt hij: een leuke dag, want mama én de CliniClowns komen. Prachtig toch?” 

Bucketlist

Carolien speelt al negen jaar als Tip. “Op mijn 35ste was ik pedagogisch medewerker in een ziekenhuis. Toen al dacht ik: zou CliniClown iets voor mij zijn?” Maar Carolien, van oorsprong dramatherapeut, werd theaterdocent op een hbo-opleiding. “Tot ik vijftig werd en dacht: wat staat er nog op mijn bucketlist? Zelf spelen! Ik besloot er alsnog voor te gaan.” Ze heeft geen dag spijt gehad. “Ik breng als CliniClown de buitenwereld naar binnen, waardoor de binnenwereld van het kind weer een beetje naar buiten kan komen. Ook al is een kind erg ziek, je duikt samen even in een wereld vol fantasie en kleur.” 

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Winnen

CliniClown Tip is een pittig typje. “Ze speelt vals, of sluit bondjes met kinderen om haar clownsmaatje te flessen”, gniffelt Carolien. Ontregelen, dat lukte ook bij die puberjongen op de oncologische afdeling die Tip en clownsmaatje Oepke regelmatig bezochten. Via het ziekenhuis gaf hij aan dat hij klaar was met chemo’s. De CliniClowns spraken met hem af dat hij die laatste ontmoeting wat vrienden zou meenemen. “Met regenjassen en kaplaarzen, gewapend met waterpistolen en bakken water, liepen we de afdeling op. De verpleging had alle tv’s en monitoren afgeplakt met plastic. Het water vloog meteen door die kamer. Zijn vader zei achteraf: hoe akelig deze periode ook was, dit watergevecht vergeten we nooit meer.” 

Spiegelen

Voor een CliniClown is geen dag hetzelfde. Sommige ontmoetingen staan in Caroliens geheugen gegrift. Zoals dat jongetje in een instelling, die vaker woedeaanvallen had. Tijdens een spelletje met hem dreigde Tip te verliezen. Nu was zíj het die flipte. “Het spiegelen van zijn gedrag werkte. Hij nam me mee naar de chill room, een ontspanningsruimte met kussens, lavalampen, een muziekje. Hij zei: ik kom je zo ophalen Tip, het komt wel weer goed met je!” 

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?