×

Mirre mist haar dagopvang, gelukkig is daar de CliniClowns App!

Mirre kan niet meer naar de dagopvang. Ze mist haar vriendjes en de structuur. Via de app brengen de clowns haar toch elke dag plezier. “Als ze naar haar neus wijst is het CliniClown-tijd.”

Mirre zit met haar moeder Natasja op de bank. Op de iPad komt clown Hop in beeld. Hij loopt naar achteren en komt terug met zijn handen vol vrolijk gekleurde shawls. Oeps, een shawl dwarrelt naar de grond. En nog een, en nog een. Mirre kijkt thuis gebiologeerd toe, “boem” schatert ze elke keer als onhandige Hop weer een doek laat vallen.

Structuur weg

Mirre is geboren met microcefalie, haar hoofd is te klein waardoor haar hersenen niet goed zijn ontwikkeld. “Ze is bijna 18, maar ze heeft de ontwikkeling van een kind van 2,5 jaar”, vertelt haar moeder Natasja. Mirre gaat normaal elke dag naar de Lotusbloem, dagopvang voor kinderen met een achterstand in de ontwikkeling. Nu is ze elke dag thuis. “Door de coronacrisis is de opvang dicht, haar hele dagstructuur was in een klap weg.”
 
De CliniClowns App is een uitkomst, vertelt Natasja. “Ik kende de app nog niet, een medewerker van de opvang wees mij erop. De volgende dag hebben we meteen ingebeld.” Mirre kent de CliniClowns al van de Lotusbloem, waar ze regelmatig langskomen. “Op de opvang is ze gelukkig, daar zijn al haar vriendjes. Als ze de clowns nu op de app ziet, dan associeert ze dat met school en dat fijne gevoel.”

“Als ze naar haar neus wijst is het CliniClown-tijd.”

Schot in de roos

De eerste virtuele ontmoeting met Hop was een schot in de roos. “Mirre houdt van vallende dingen, een toren van blokken omgooien, of legostenen laten vallen. Dat vindt ze het mooiste wat er is. Dat Hop ervoor koos om die doeken te laten dwarrelen was een schot in de roos.”

Mirre kan de app niet zelf bedienen, maar als ze naar haar neus wijst is het weer CliniClown-tijd, weet haar moeder. “We gebruiken de app bijna dagelijks. Vanmorgen zagen we clown Piek op de app. Dan zie je Mirre oplichten. Ze krijgt elke dag een klein cadeau.”

Samen met haar dochter kijkt ze ook naar filmpjes op de app. “Die vindt ze ook leuk, maar haar spanningsboog is kort, dus meestal halen we het einde niet. Als ze via de app interactie heeft met de clowns, dan kan het haar bijna niet lang genoeg duren.”

Het breekt de dag

Natasja vindt het een uitkomst. ”Het is misschien klein, maar de app maakt zo’n verschil voor kinderen zoals Mirre. Wij zitten als verzorgenden nu met de handen in het haar. Die paar minuten afleiding geven zo veel vreugde. Het breekt de dag. Ik word er zelf ook blij van.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle zieke kinderen en kinderen met een beperking kan doen? Maak dit mogelijk!