×

Video op verzoek? CliniClown Gies regelt het!

Een video met lekker veel dieren erin? Of een tekst bij je eigen raptrack? Jordy Sanchez (34), alias clown Gies, is dol op verzoeknummers. In zijn eigen studio maakt hij muzikale beeldpareltjes.

Kikker Kwak en varken Louie doen een vrolijk dansje. De wenkbrauwen van clown Gies, die de handpoppen aan weerszijden van zijn gezicht houdt, schieten op de maat van het a capella-lied omhoog. Steeds sneller gaat het, tot Gies het bijna niet meer bij kan houden. Het filmpje is voor een jongen, met – op zijn verzoek – knuffels in de hoofdrol. In een ander filmpje zingt Gies een lied speciaal voor een grote dierenliefhebber. ‘Kijk eens naar de bomen, luister naar de dieren.’ Gies wijst naar kikker op het scherm. Kikker duwt zijn bek nieuwsgierig naar voren en langzaam dooft het geluid uit. 
Dit soort pareltjes maakt Jordy Sanchez (Gies) op aanvraag, soms komen de verzoeken van zorginstellingen, soms ontstaat er spontaan iets. “Een jongen maakte speciaal voor mij een raptrack. Dan vraag ik of ik die mag hebben en maak ik een nieuwe tekst voor hem.”

Jordy speelde al veel online. Nu nog meer dan normaal, omdat de clowns niet overal 'live' op bezoek kunnen. De meeste kinderen gaan hier heel natuurlijk in mee. “De jeugd is zo handig met nieuwe media. Het heeft ook voordelen, kinderen voelen zich veilig in hun eigen setting. En ze hebben de touwtjes in handen. Ze kunnen zelf inbellen en bepalen wanneer ze het weer uitzetten.”

Dikke pret op de tablet

Jordy heeft een fantastische studio waar hij filmpjes opneemt en op de app speelt. “Ik ben artistiek leider van de culturele broedplaats De Bombarst in Den Bosch, een oude ziekenhuiskapel. Normaal worden hier circus, dans en- theaterlessen gegeven. Dat ligt nu grotendeels stil.”
Kinderen die inbellen zullen Gies vaak aantreffen terwijl hij op een van zijn vele instrumenten speelt, achterin de sfeervolle kapel. “Meestal probeer ik vanuit iets kleins iets moois te laten ontstaan.”
Zoals dat kindje dat vol verwondering naar Gies kijkt die zachte tonen produceert op een blaasinstrument. De clown komt verder naar voren op het beeldscherm, het kindje drukt op zijn neus, ploep daar komt de tong van Gies naar buiten. Het kindje drukt weer en weg is de tong. Zo gaat het nog even door. Dikke pret op de tablet.

Veel meer dan leuk doen aan het bed

Jordy is nu twee jaar CliniClown. Daarvoor studeerde hij muziektherapie, deed een cabaretopleiding, waar hij zich specialiseerde in clownerie, en werkte bij een rondreizend circus. Zijn vrienden wezen hem er vaak op dat CliniClowns echt iets voor hem zou zijn. “Vreemd genoeg leek het me niets, tot ik me er een keer goed in verdiepte en ontdekte dat het veel meer is dan een beetje leuk doen aan het bed. Het is juist compleet afgestemd op de behoefte van kinderen.”
In ‘normale’ tijden is Gies te vinden in het Máxima MC in Veldhoven, en bij het epilepsie-expertisecentrum Kempenhaeghe. Ook speelt hij regelmatig voor mensen met dementie. Zijn vrienden hadden gelijk, lacht Jordy. Dit is echt iets voor hem. “Als clown zie je het kind als speelmaatje, het spel is eerlijk, nooit fake. Het draait om kwetsbaarheid en transparantie, waarbij je de regie - deels- aan het kind geeft. Dat vind ik er zo mooi aan.”

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?