‘Als de clowns er zijn wordt ze niet gezien als patiënt, maar echt als Farah’

Farah heeft een spierziekte en wordt regelmatig opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn stressvolle dagen voor haar. Een bezoek van de CliniClowns brengt haar de afleiding die ze zo nodig heeft.

Farah is erg angstig voor de behandelingen die ze moet ondergaan. “Psychisch gezien vindt Farah het heel erg zwaar omdat ze zelf niet in de hand heeft wat er gebeurt en ze ziet op tegen de pijn die ze denkt te hebben”, vertelt haar moeder Inge. Ondanks de zware tijden blijven de ouders van Farah positief in de tijd dat ze in het ziekenhuis ligt. “Wat ons sterk houdt, is ons positieve karakter.” 

De afleiding

Als de CliniClowns langskomen, ontspant Farah. Ze heeft veel lol met de clowns. Inge: “Dan wordt ze even niet gezien als patiënt, maar echt als Farah. Het bezoek van de clowns fleurt haar echt op.” Ook Inge geniet mee van zo'n bezoek. “Wij als ouders moeten er ook altijd erg om lachen, maar we proberen ons wel zoveel mogelijk op de achtergrond te houden. We willen het echt haar moment laten zijn.”

Na de scoliose-operatie ging Farah zeven weken lang naar de Hoogstraat revalidatie in Utrecht. Ook daar kreeg ze bezoek van de CliniClowns. Farah heeft, na de vele bezoeken die ze heeft gehad, ook zo haar favoriete clowns, zegt Inge. “De ene keer heeft ze meer lol met de clowns dan de andere keer. Haar favoriete CliniClowns zijn Choco, Bluf en Boris.”

Laat kinderen zoals Farah hun zorgen even vergeten

De CliniClowns App

Farah heeft ook veel contact met de clowns via de CliniClowns App. “Als Farah de clowns online ziet, kan ze haar verhaal kwijt en krijgt ze alle aandacht”, vertelt Inge. “Ze vertelt alles aan de clowns, het is echt even een uitlaatklep voor haar. Ze geniet van de interactie.” 

Volgens Inge is Farahs enthousiasme online even groot als wanneer de CliniClowns op bezoek komen, maar op de app is er wel meer wisseling van clowns dan in het ziekenhuis. “Daar kan ze bij meerdere clowns haar verhaal kwijt en kan ze ook een paar keer per dag met verschillende clowns bellen. In het ziekenhuis moeten er maar net CliniClowns zijn als wij daar ook zijn. Daar moet Farah het doen met de clown die er is. De CliniClowns App is echt belangrijk voor haar.”

Laat kinderen zoals Farah hun zorgen even vergeten