×

‘Als Luca op de app zit doe ik letterlijk een stap terug’

Nu Luca (15) vanwege het coronavirus gedwongen thuis zit, is de CliniClowns App voor hem nog belangrijker dan anders. Videobellen met de CliniClowns brengt plezier en ontspanning op zijn eigen moment. Moeder Elly: “Op de app kan Luca volledig zichzelf zijn.”

Luca ligt thuis schuddebuikend op de bank. Samen met CliniClown Bluf houdt hij via zijn tablet een wedstrijd vieze geluiden maken. De keiharde wind die hij, blazend op zijn hand, de wereld in stuurt, is een onbetwiste winnaar. Bluf staat paf. ‘Waaauuuw!!’, roept hij. Twee seconden later krimpt de clown in elkaar. “Wat een stank. Bah!” Luca heeft het niet meer. Omdat er straks een ander kind inbelt, is er nog heel even tijd voor een liedje, Luca is gek van muziek, weet Bluf. Samen sluiten ze galmend af met een stoer zeemanslied.

Leefwereld

Het was liefde op het eerste gezicht. Toen Luca als baby de CliniClowns in het ziekenhuis zag, werd hij meteen gegrepen door hun spel. Inmiddels zijn de clowns vast onderdeel van zijn leefwereld. De jongen heeft het Williams Syndroom, een aangeboren ontwikkelingsstoornis die ook veel fysieke problemen oplevert. Als kleintje lag hij zo’n vier, vijf keer per jaar wekenlang in het ziekenhuis. “De clowns waren er dan altijd voor hem”, vertelt zijn moeder Elly.
 
Op zijn vijfde werd ook nog eens CGD bij hem geconstateerd, een zeldzame afweerstoornis waardoor het lichaam bacteriën en schimmels niet goed afbreekt. In 2010 kreeg hij daarvoor een stamceltransplantatie. “Een loodzware tijd, maar ook de meest bijzondere periode met de CliniClowns”, herinnert Elly zich. “Luca lag in isolatie, zij speelden in de sluis. Zodra de clowns voor het raam verschenen, werd Luca volledig door hen in beslag genomen. Die momenten koesteren we nog steeds, ze waren onbeschrijfelijk waardevol”, vertelt Elly.

“Die momenten koesteren we nog steeds."

Vrolijk

Luca heeft momenteel problemen met eten door een slokdarmvernauwing. Desondanks is hij altijd supervrolijk, ook nu hij niet naar school kan en zijn wereld echt klein is. “De CliniClowns App is voor hem nog belangrijker dan anders”, zegt Elly. “Op straat spelen is sowieso lastig, de buurtkinderen hebben een totaal andere belevingswereld. De CliniClowns stemmen haarfijn op hem af. Als hij in de app zit, doe ik letterlijk een stap terug.”

Gekkigheid

Luca’s ouders genieten net zo hard mee als hij weer vette lol heeft. Elly: “We hoeven niet over zijn schouder mee te kijken, de app is volstrekt veilig. Luca heeft het nodig dat er constant op hem wordt gelet, maar met de app is dat niet nodig. Hij heeft plezier en het geeft hem een stukje vrijheid. Dat hij in de app zijn eigen ding kan doen, maakt ons als ouders gewoon gelukkig.”
 
Luca was te zien in Frans Bauers programma Goed voor elkaar. De volkszanger ging een dagje op pad met de CliniClowns en zag wat de CliniClowns App voor Luca betekent. Woensdag 25 maart om 20:30 uur werd Goed voor elkaar uitgezonden op RTL4.

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle zieke kinderen en kinderen met een beperking kan doen? Maak dit mogelijk!