×

‘Als Luca op de app zit doe ik letterlijk een stap terug’

Videobellen met de CliniClowns brengt Luca (16) plezier en ontspanning op zijn eigen moment. “Op de app kan hij volledig zichzelf zijn.”

Luca ligt thuis schuddebuikend op de bank. Samen met CliniClown Bluf houdt hij via zijn tablet een wedstrijd vieze geluiden maken. De keiharde wind die hij, blazend op zijn hand, de wereld in stuurt, is een onbetwiste winnaar. Bluf staat paf. ‘Waaauuuw!!’, roept hij. Twee seconden later krimpt de clown in elkaar. “Wat een stank. Bah!” Luca heeft het niet meer. Omdat er straks een ander kind inbelt, is er nog heel even tijd voor een liedje, Luca is gek van muziek, weet Bluf. Samen sluiten ze galmend af met een stoer zeemanslied.

Leefwereld

Het was liefde op het eerste gezicht. Toen Luca als baby de CliniClowns in het ziekenhuis zag, werd hij meteen gegrepen door hun spel. Inmiddels zijn de clowns vast onderdeel van zijn leefwereld. De jongen heeft het Williams Syndroom, een aangeboren ontwikkelingsstoornis die ook veel fysieke problemen oplevert. Als kleintje lag hij zo’n vier, vijf keer per jaar wekenlang in het ziekenhuis. “De clowns waren er dan altijd voor hem”, vertelt zijn moeder Elly.
 
Op zijn vijfde werd ook nog eens CGD bij hem geconstateerd, een zeldzame afweerstoornis waardoor het lichaam bacteriën en schimmels niet goed afbreekt. In 2010 kreeg hij daarvoor een stamceltransplantatie. “Een loodzware tijd, maar ook de meest bijzondere periode met de CliniClowns”, herinnert Elly zich. “Luca lag in isolatie, zij speelden in de sluis. Zodra de clowns voor het raam verschenen, werd Luca volledig door hen in beslag genomen. Die momenten koesteren we nog steeds, ze waren onbeschrijfelijk waardevol”, vertelt Elly.

Geef kinderen zoals Luca een moment van afleiding en plezier

Vrijheid

De ouders van Luca genieten net zo hard mee als hij weer vette lol heeft op de CliniClowns App. Elly: “We hoeven niet over zijn schouder mee te kijken, de app is volstrekt veilig. Luca heeft het nodig dat er constant op hem wordt gelet, maar met de app is dat niet nodig. Hij heeft plezier en het geeft hem een stukje vrijheid. Dat hij zijn eigen ding kan doen, maakt ons als ouders gewoon gelukkig.”

Geef kinderen zoals Luca een moment van afleiding en plezier