×

André van Duin: 'De CliniClowns doen belangrijk werk'

Een pet, rode bretels, bijpassend strikje, en natuurlijk die rode neus: de clownsoutfit is áf. André van Duin glundert als hij in de spiegel kijkt. De populaire komiek en presentator loopt mee met CliniClowns Joep en Polleke, en dat doet hij maar al te graag, ze bereiden samen een prachtige verrassing voor. 

Zijn grote fan Jonathan is in het Utrechtse Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie voor fysiotherapie. Jonathan weet niet dat André, inmiddels gekleed als CliniClown, ook meekomt. De jongen verdient nodig een opsteker, vinden Joep en Polleke. Door zijn hersentumor en de zware behandelingen is zijn conditie slecht. Maar ondanks alles houdt hij nog steeds van grappen en geinen. Jonathans idool is enigszins nerveus. “Je weet nooit hoe kinderen op je reageren. Daarbij weet ik ook niet hoe Jonathan er vandaag aan toe is. Spannend.”
 
André is reuze nieuwsgierig naar het werk van Joep en Polleke. “Ik weet van de Cliniclowns dat ze erg leuk en erg nodig zijn, ze doen belangrijk werk. Een ziekenhuis is voor kinderen geen leuke plek. Het is fijn als er toch iets te lachen valt. Als Joep en Polleke er zijn, wordt een behandeling misschien een beetje dragelijk.”

Verrassing voor Jonathan

Even later, in de bonte optocht door de ziekenhuisgang, stiefelt André al mee als volbloed-clown. In de buurt van Jonathan en fysiotherapeute Myrthe houdt hij zich wel op de achtergrond. Joep en Polleke dagen Jonathan intussen uit om hun toren, van huizenhoog opgestapelde zachte materialen, om te gooien. Al is hij zichtbaar moe, hij gaat er lachend voor. Pas na een tijdje dringt langzaam door wie die rare derde clown is. Meteen grijnst hij van oor tot oor. Wat doet die nou hier?
 
De ster en de superfan hebben dolle pret. “Zo leuk om de lach op Jonathans gezicht te zien”, zegt André later. “Het klikte meteen.” De ochtend maakte indruk. “CliniClown zijn lijkt me verschrikkelijk moeilijk. Ze passen zich volledig aan het kind aan, reageren ter plekke op wat gebeurt. Ik improviseerde ook weleens, maar niet vaak. De clowns gaan blanco een kamer in en duiken in het moment. Het ziekenhuis is geen leuke plek voor een kind, maar als je twee vriendjes naast je hebt staan, sterkt dat. Gewoon even lachen en niet denken aan wat er allemaal met je gebeurt. De Cliniclowns laten kinderen alle ellende even vergeten.”

Jonathan was op 22 december 2018 te zien in de tv-uitzending Zet ‘m op (op NPO 1). Tijdens de uitzending verrasten Joep en Polleke hem: zij regelden een ontmoeting tussen Jonathan en zijn idool André van Duin. Bekijk hier de uitzending terug.

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?