×

Baby Ceyla kan weer even lachen en ontspannen

Ceyla is vanwege benauwdheid met spoed opgenomen in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes. Daar raken CliniClowns Bluf en Mimus een snaar bij het kleintje én haar ouders. “Wat wij als ouders niet voor elkaar kregen, lukte de clowns wel.”

CliniCliown Mimus stiefelt kalm de ziekenhuiskamer van baby Ceyla in, tokkelend op zijn ukelele. Op zijn schouder balanceert Aap, de knuffel van maatje Bluf. Ceyla, die bij haar moeder zit, is op slag gefocust. Het meisje bekijkt eerst Mimus en ziet dan Bluf, die samen met Aap naast het meisje knielt. Terwijl Mimus zachtjes speelt, maken Bluf en Aap voorzichtig contact. Bluf houdt Aap voor Ceyla’s gezicht. Zachtjes streelt Aap haar wangetje en blaast kushandjes in haar richting. Ceyla observeert de knuffel, haar hoofd komt zelfs omhoog. Ze heeft alleen nog maar oog voor Aap en de clowns.

Een piepklein lachje

Moeder Semra is blij verrast. De afgelopen dagen is het meisje nog niet zó rustig geweest. De opluchting straalt van haar af als ze ziet hoe haar dochtertje meebeweegt met de muziek. Het vijf maanden oude meisje wordt steeds actiever, ze steekt haar handjes uit naar de zachte knuffel om deze te aaien. En ja hoor, daar is zelfs een piepklein lachje. Semra kijkt aangedaan toe, het is een intens moment na twee zeer heftige ziekenhuisdagen.

Geëmotioneerd vertelt ze hoe het meisje na een fikse verkoudheid maar bleef huilen. Ze had pijn en liep zelfs blauw aan, zo benauwd was ze. Op dit moment wordt nog onderzocht wat ze precies mankeerde. “Ze krijste continu, ik kreeg totaal geen contact meer met haar”, vertelt Semra. “Het is echt verschrikkelijk als je zo machteloos bent, je kunt niets voor je kindje doen. Ik heb heel wat tranen gelaten.”

Ontspanning met de clowns

“Wat wij niet voor elkaar kregen, lukte de clowns wel, die omschakeling naar de ontspanning is fantastisch."

Toen de CliniClowns binnenkwamen, was Ceyla al dagen ontroostbaar, vult haar vader aan. “Maar haar stemming veranderde meteen toen de CliniClowns binnenkwamen. Ze werd wakker, speelser, alert.” Hij lacht: “Wat wij niet voor elkaar kregen, lukte de clowns wel, die omschakeling naar de ontspanning is fantastisch. Ze kon even spelen en lachen. Het bezoekje heeft haar gekalmeerd, het lijkt wel of ze weer aan staat. En dat vrolijkt ons ook op.”

De spanning de kamer uit

Bas de Bont, alias CliniClown Bluf, geniet ook van de bijzondere ontmoeting. “Het was heel intiem, kwetsbaar spel, Ceyla ging echt open. En haar moeder kon ook weer vrij ademen. Als CliniClown werk je puur op gevoel. Je let op elk detail om te kijken waar de connectie zit, waar je iemand kan raken en in vervoering kan brengen. Zo’n kleintje kan nog niet praten, maar het communiceert wel. Het is goud als je waarachtig contact weet te maken en lucht kunt brengen. Door het spel voelde je de spanning echt wegstromen, die kamer uit.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!