×

Clownshartje als waardevol aandenken

Marinka zat met haar huilende, zieke peutertje Luuk in het ziekenhuis, hij was ontroostbaar. Tot de CliniClowns in de deuropening verschenen. Zachtjes speelden ze een lief muziekje. Het ongelooflijke gebeurde: kleine Luuk ontspande, viel zelfs in slaap.

Luuk was tweeëneenhalf toen in 2008 een energiestofwisselingsziekte werd geconstateerd. “Hij was altijd moe, liep achter, hij kon niet zitten, niet lopen, niet draaien of zelf eten’, vertelt Marinka, die al snel na de geboorte vermoedde dat er iets niet goed zat. Pas na jaren van onderzoeken kwam de diagnose. Met de hartverscheurende mededeling: niet te genezen. Het gezin maakte er desondanks het beste van. “Luuk was dankzij de medicatie uiteindelijk een blij kind zonder pijn: hij kreeg 21 keer per dag medicijnen.”

Mooie herinneringen

In maart 2012 overleed Luuk, pas vier jaar. Ondanks het schrijnende verdriet koesteren zij en haar man Gert de mooie herinneringen. Het hartje dat ze destijds van clown Kwiep kreeg, zit altijd in haar portemonnee. “Het hoort zo bij Luuk, bij zijn leventje in het ziekenhuis en die warme herinnering. Ook al was hij nog zo klein, de clowns wisten hem altijd te bereiken.”

Iris en de CliniClowns

Zusje Iris, inmiddels 12 jaar, ligt helaas zelf ook vaak in het ziekenhuis. Nadat ze haar stuitje brak bij een val, leidde de breuk tot een blokkade die ernstige darmproblemen veroorzaakte. Haar darmen worden om de acht weken gespoeld in het ziekenhuis om pijnlijke verstopping te voorkomen. De urenlange spoelingen met behulp van een sonde zijn erg akelig. Luuk werd ook gespoeld, het is dus een naar déjà vu voor haar ouders. “Ik kan het gelukkig wel los van elkaar zien, ik schakel mijn emoties uit. Al denk ik eerlijk gezegd wel eens, houdt het nooit op?”
 
Dat ook haar dochter opvrolijkt door de CliniClowns stemt Marinka evengoed dankbaar. Iris gaat op in het spel, haar fantasie draait op volle toeren, ze verzint hele verhalen. “Even wat vrolijkheid na alle ellende, dat betekent zoveel. Er ging ooit tot drie keer toe een spoeling mis, Iris was zo verdrietig. Gelukkig kwamen de CliniClowns binnen, precies op het goede moment! Lachen en lekker spelen is belangrijk voor een kind.” Iris is een stuk opgewekter als de clowns zijn geweest. Marinka’s zoontje Bas (3) vindt de clowns ook geweldig. “Hij is verlegen, maar dan krijgt hij praatjes. De clowns weten precies hoe ze een kind moeten aanspreken.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?