×

‘Dat steuntje in de rug is genoeg om Naomi zo blij te maken’

Naomi heeft zeldzame ziekte neurofibromatose. Sinds haar eerste ziekenhuisopname als peuter is ze een trouwe fan van de CliniClowns. Haar ouders genieten mee. “Ze brengen haar rust.” 

Naomi (11) heeft een drukke schoolweek achter de rug, ze kan niet tot rust komen, is boos en verdrietig. “Zal ik de CliniClowns opzetten?”, vraagt haar moeder Jacqueline. “Ja mama, ja, doen!” zegt Naomi blij. Jacqueline pakt de tablet en zoekt op YouTube een filmpje van het Klein Zintuigen Orkest op. Naomi kruipt bij haar moeder op schoot, luistert naar de vrolijke klanken en valt als een blok in slaap. “Dit”, zegt Jacqueline, is wat de CliniClowns met haar dochter doen. “Ze brengen haar zo veel rust.” 

Zware epilepsie

Toen ze twee jaar oud was, kreeg Naomi haar eerste urenlange epileptische aanval. Ze belandde in het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis, waar ze de volgende dag weer een heftige aanval kreeg. Jacqueline: “De neuroloog had het idee dat er meer aan de hand was. Binnen zes weken hadden we de diagnose: de zenuwziekte neurofibromatose.”  

Kinderen met deze zeldzame ziekte hebben goedaardige gezwellen rond de zenuwen. De ziekte manifesteert zich op nog allerlei andere manieren. Daarom is Naomi kind aan huis in het ziekenhuis. Ze moet vaak naar de neuroloog, kinderarts en oogarts. Binnenkort gaat ze voor het eerst naar de dermatoloog, vanwege pijnlijke bobbeltjes op haar huid, een van de symptomen die zich rond de vroege puberteit openbaren. 

Een grote glimlach

De allereerste keer in het ziekenhuis maakte Naomi meteen kennis met de CliniClowns. “Wat een ervaring”, vertelt Harrie. “Als de clowns komen vergeten de kinderen alles om zich heen, en wij als ouders ook. Je wordt opgenomen in het spel.” Jacqueline: “Naomi had die eerste keer een glimlach van hier tot Tokio. Die blik van haar vergeet ik nooit, het was fantastisch.” 

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Steuntje in de rug

Naomi zit op een mytylschool waar de CliniClowns ook geregeld op bezoek komen. Jacqueline: “Laatst kwam ik haar ophalen voor een doktersafspraak toen de clowns net in de klas waren geweest. Op de gang zagen we ze nog. Toen ze hoorden dat we op weg waren naar het ziekenhuis, speelden ze daar meteen op in. ‘Opzij, opzij, Naomi moet erdoor!’ Even dat steuntje in de rug, ‘kom op je kan het’, dat is genoeg om Naomi zo blij te maken.”

Thuis is Naomi een trouwe kijker van de shows op de CliniClowns App. “Als ze uit school komt pakt ze meteen de tablet en wacht ze ongeduldig tot het begint. Als ze niets anders te doen heeft gaat ze CliniClowns-filmpjes kijken op YouTube.” 

In actie voor CliniClowns

Harrie en Jacqueline willen graag iets terugdoen voor CliniClowns. Jacqueline: “Daarom zoeken we nu een plek om cartridges in te zamelen. Ik heb net een nieuwe baan bij een woonzorgcentrum voor mensen met dementie. Misschien kunnen we daar zo’n box plaatsen.” Harrie: “We gaan ook school vragen of daar een box mag staan. De clowns doen zo veel voor die kids, ik kan niet onder woorden brengen hoe blij wij daarmee zijn.” 

Wil jij ook in actie komen voor CliniClowns? Bedenk je eigen actie of laat je inspireren 

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?