×

'De echte waarde van de CliniClowns heb ik pas ontdekt bij onze eigen zoon'

Toen Sven (12) al op jonge leeftijd naar het ziekenhuis moest voor allerlei onderzoeken, maakte hij kennis met de CliniClowns. Vandaag de dag betekenen ze nog steeds veel voor hem.

In de eerste maanden na zijn geboorte viel het moeder Ingeborg op dat Sven niet brabbelde. Maar aan zijn gehoor lag het niet. Afgezien van zijn houterige motoriek leek er niets aan de hand. Daarna volgde een enorme zoektocht langs artsen. Tot op heden zonder een verklaring te vinden voor de ontwikkelingsachterstand en problematiek die Sven heeft.

Puzzelkinderen

Op jonge leeftijd kreeg Sven hulp voor zijn taalontwikkelingsstoornis. De gebarentaal die hij leerde, pakte hij snel op. Dit gaf hem de mogelijkheid om eindelijk te laten zien wat hij wist. In de eerste kleutergroep ging het nog goed, maar in de loop van de tijd ontwikkelde hij probleemgedrag en kwam hij niet meer mee in de klas. Juist dat gedrag kwam steeds meer op de voorgrond. Cognitief leek hij stil te staan en sociaal-emotioneel schoot hij alle kanten op.

In de zoektocht naar ondersteuning voor Sven maakten Ingeborg en haar man Marc kennis met de methode Applied Behavior Analysis (toegepaste gedragsanalyse). Die sloot ontzettend goed aan. Samen richtten ze een ontwikkelplek op voor jonge kinderen met autisme die door hun complexe zorgbehoefte nog niet naar school gaan of op het speciaal onderwijs uitvallen. “Er zijn meer ouders met puzzelkinderen zoals Sven. Wij geloven dat ook zij met de juiste begeleiding in veel gevallen weer binnen passend onderwijs kunnen meedoen.”

Drempel verlaagd

“Ik steun de CliniClowns al jaren, maar ik wist toen niet dat Sven zo kon genieten van de CliniClowns”, vertelt Ingeborg. In de afgelopen jaren heeft Sven absence epilepsie ontwikkeld waardoor het lijkt alsof hij om de haverklap wordt stilgezet en even verder gaat met een verlaagd bewustzijn. Om dit verder te onderzoeken moest hij voor een EEG-onderzoek naar Kempenhaeghe. Daar speelden op dat moment de CliniClowns.

Veilig bij papa stond Sven toe te kijken. Het spel was klein, het was intiem. Het miniconcertje van de CliniClowns werd ingeleid door de gitaar, gevolgd door de bel. Maar nee hoor, de bel was weer te laat. Sven ging helemaal op in het spel. Elke keer dat de clowns het bijna foutloos speelden, ging het mis. ‘Nee!’ riep Sven direct. ‘Opnieuw!’ “Dit contact heeft de drempel verlaagd voor de keer erop”, zegt Ingeborg.

Geef kinderen zoals Sven een moment van afleiding en plezier

Maatwerk

Ingeborg vertelt verder: “Sven heeft geen vriendjes na school. De CliniClowns zijn er echt voor hém, zowel af en toe op school als zeer regelmatig op de CliniClowns App. Dat laatste voelt echt als maatwerk. De clowns zijn in staat om in een gesprek aandacht te geven aan wat hij leuk vindt en aan hetgeen wat hij op dat moment belangrijk vindt of doet.” Samen beleven ze de grootste lol.  

Als de CliniClowns op school zijn geweest, wil Sven alles nadoen. “Wij snappen er natuurlijk de helft niet van, maar de show wordt zo goed en zo kwaad als dat kan nagedaan”, lacht Ingeborg. In geuren en kleuren laat Sven de avonturen zien die hij met de CliniClowns beleeft. “De CliniClowns hebben een leuke rol en fijne betekenis voor ons. Als ik zeg dat ze op school komen of dat hij mag videobellen op de CliniClowns App straalt hij van oor tot oor. Ik had niet kunnen bedenken dat dit contact zoveel voor hem betekent. De waarde van de CliniClowns heb ik pas ontdekt bij onze eigen zoon.”

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier