×

‘Dit was zo’n bijzondere dag, je zag hem opbloeien’

Clowns Miep en Silly zijn op verjaardagsbezoek bij Augusto Spinetto in woon-zorgcentrum Merenhoef in Maarssen. Herinneringen aan zijn jeugd in het familiecircus komen boven. Even wordt hij weer het vrolijke clowntje van toen.

Augusto Spinetto staat in deuropening van zijn kamer. “Collega’s!”, zegt hij enthousiast zodra hij Miep en Silly ziet. Hij pakt Mieps hand en troont haar mee een muur vol foto’s uit de tijd dat hij rondreisde met zijn familiecircus in Italië. De clowns bekijken zijn collectie vol interesse terwijl ze ‘Italiaans’ tegen hem kletsen. Augusto trekt de clowns mee naar de overkant van de kamer, nog meer foto’s van vroeger. “Bellissimo”, roept Miep enthousiast.

Bijzondere jeugd

Door zijn dementie trekt Augusto zich nu steeds meer terug in zijn moedertaal, waardoor hij lastig aansluiting vindt in de zorginstelling waar hij woont. “Vanwege die taalbarrière doet hij zelden mee aan activiteiten”, vertelt zijn schoondochter Wieteke. Zelf werkt ze als fysiotherapeut bij Reinaerde, een zorgorganisatie voor kinderen. “Ik zag de clowns daar aan het werk en opeens dacht ik, oh wat zou dat leuk zijn voor mijn schoonvader.” Een afspraak was snel geregeld. Wieteke: “De dag dat de clowns kwamen was mijn schoonvader jarig, dus dit was mijn cadeau voor hem.” 

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Dikke pret

Een cadeau dat in de smaak valt, zo blijkt op de feestelijke dag. Augusto heeft meteen dikke pret met de clowns. Miep doet alsof ze pizzadeeg kneedt, het hoog in de lucht gooit, waarna het natuurlijk tegen het plafond blijft plakken. Augusto kijkt het glimlachend aan en verzint dan zijn eigen clownsact. Opeens ligt hij op de grond, in opdrukhouding. Silly duikt ook omlaag en probeert onder Augusto door te kruipen. Miep helpt. “Duwen, duwen!”, kreunt Silly. Ja het past!

Voor een dansje is Augusto ook wel in. Silly speelt Tutti Frutti op de ukelele, Miep en Augusto swingen vrolijk mee. Hij straalt, gaat volledig op in het plezier, de heupen opmerkelijk soepel. “Hij had non-stop een glimlach op zijn gezicht”, zegt Wieteke achteraf. “Soms zag je hem even nadenken over wat er allemaal gebeurde, maar dan was die lach meteen weer terug. Ik vind het zo mooi om te zien hoe ze inspelen op wat er gebeurt. Wat doen die clowns dat toch leuk. Dit was zo’n bijzondere dag voor hem, je zag hem opbloeien.”

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier