×

Dream Doctors vrolijken zieke kinderen op in Israël

In Nederland kennen we de CliniClowns, maar ook in het buitenland zorgen medische clowns voor lichte momentjes. Vandaag nemen we een kijkje bij clown Tila Lila (Avital Dvory) in Israël: “Een clown werkt soms beter dan een verdoving”.

Soms vindt je clown Tila Lila op de Eerste Hulp. Dan gaat ze met een patiëntje de operatiekamer in tot het onder narcose is gebracht. Maar ze vormt ook de steun en toeverlaat bij bijvoorbeeld een vervelend hartonderzoek. En als een kind op de zaal bijkomt uit de narcose, staat Tila Lila alweer klaar.

Stap opzij

De Israëlische clowns voor zieke kinderen  – Dream Doctors – zien letterlijk alle hoeken van het ziekenhuis waar ze werken. Anders dan in Nederland zijn de clowns een vast onderdeel van de medische zorgteams op verschillende afdelingen. Vrijwel elk ziekenhuis heeft meerdere clowns in vaste dienst.

De Dream Doctors zijn goed getraind, kennen de medische procedures en weten precies wanneer ze een stap opzij moeten doen voor de artsen, vertelt Avital. Ze is theatermaakster en werkt vanaf het prille begin bij Dream Doctors. “Laatst nog kreeg ik les in de werking van verschillende soorten verdoving, om zo beter te weten hoe een kind reageert als je bij ze komt tijdens zo’n behandeling.”

Liever een clown

Het medische team en de clowns werken in de Israëlische ziekenhuizen actief samen. Avital: “Moet er een wond worden gehecht of staat er een MRI-scan of vervelend darmonderzoek bij een kind op de agenda, dan roept het medisch team de clown die dienst heeft op.”

Voorheen gaven ze kinderen in Israël regelmatig een verdoving. Nu geven ze het kind een clown en is verdoven soms niet meer nodig. “Een Dream Doctor werkt soms beter dan de verdoving en een Dream Doctor heeft geen bijwerkingen”, lacht Avital.

De clowns waren niet zomaar ingeburgerd in de Israëlische ziekenhuizen. “Op mijn eerste dag in de operatiekamer zei de hoofdzuster: dit is geen plek voor clowns. Mijn antwoord: dit is ook geen plek voor kinderen.” De hoofdzuster begreep het en besloot dat ze beter kon samenwerken met clown Tila Lila.

Inmiddels is ze helemaal om en is Avital als Dream Doctor helemaal welkom in het ziekenhuis. “Ik kan niet zorgen dat een kind die operatiekamer niet in hoeft. Maar ik kan onrust, angst of paniek transformeren tot een fijner gevoel. Ik ben geen therapeut, maar geloof zeker wel in het therapeutisch effect van het spel.”

Dream Doctors startte in 2002. Inmiddels werken 100 clowns in 29 ziekenhuizen. De organisatie wil medische clownerie tot officieel paramedisch beroep laten verklaren. Daarnaast doet Dream Doctors ook wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van clownerie op patiënten.

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Deense CliniClowns zorgen voor lichte momentjes

Niet alleen in Nederland brengen de CliniClowns afleiding en plezier. In Denemarken zorgen Hospitalsklovne voor lichte momentjes. Artistiek leider Ewan: “Als je de clowns en de kinderen samenbrengt, gebeurt er echt iets fantastisch.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?