×

Echt contact tussen Kian en de CliniClowns

Kian ligt voor de zoveelste keer in het Medisch Centrum Leeuwarden. Vanwege zijn benauwdheid heeft hij een zuurstofmasker op. Kian ligt rustig met zijn Ipad in bed, hij voelt zich niet zo lekker. Maar dan spert hij zijn ogen open: die gekke Pier en Tup staan voor zijn raam, gezellig!

Kian kent de CliniClowns inmiddels best goed. Bijna maandelijks ligt hij een week of nog wel langer in het ziekenhuis, vertelt moeder Mandy. “Kian is zwaar astmatisch, hij is snel benauwd en pakt ook razendsnel verkoudheden op van andere kinderen. Dan krijgt hij er meestal een virus of infectie bovenop, waardoor hij heel ziek wordt: zijn zuurstofgehalte is dan te laag en de ademhaling te snel.” Om te voorkomen dat andere kinderen op de afdeling worden aangestoken, ligt hij in isolatie op een aparte kamer. Mandy: “De verpleegsters mogen alleen naar binnen met een speciaal pak aan en mondkapjes om. In het begin vond hij dat heel eng, maar inmiddels heeft hij er niet meer zoveel moeite mee, gelukkig”, zegt zijn moeder, die bij hem op de kamer slaapt. Zij mag die wel verlaten, maar niet al te veel contact hebben met andere ouders, ook vanwege mogelijk besmettingsgevaar.

Gekkigheid met de CliniClowns

De clownsbezoekjes zijn een zeer welkome afwisseling, lacht Mandy. Al mogen ze zijn kamer niet in, Pier en Tup weten dat de jongen dol is op gekkigheid. “Hij vindt het leuk om rare geluiden of bewegingen te maken, en te kijken wat wij daar mee doen”, vertelt Jan-Willem Plutschouw, alias clown Pier. Vandaag nemen de clowns de tijd om eens goed naar kleine Kian te zwaaien. Maar die twee zijn zo onhandig dat ze elkáár bij het zwaaien om de oren slaan. Kian ligt te schateren als Pier Tup’s hand gebruikt om mee te zwaaien. Per ongeluk slaat Pier de zwaaihand wel drie keer tegen het raam aan. Bons! Au! Gelukkig, ziet Kian, Tup krijgt wel een troostkusje op zijn zere hand.

"Hij heeft het thuis altijd over de CliniClowns"

Mandy is blij dat haar jongen zo’n plezier heeft. “Hij heeft het thuis altijd over de CliniClowns. Het is lachen, gieren, brullen, maar er is ook echt mooi contact.” Ze vindt het fijn dat hij even ontspant. “In het ziekenhuis gebeurt er steeds van alles met hem, hij krijgt neusdruppels, zuurstof. Daar heeft hij een grote hekel aan. Als de clowns zijn geweest vergeet hij die narigheid een beetje. Hij wordt er vrolijk van. De CliniClowns blijven echt in zijn gedachten zitten.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?