×

Een bedankje voor de CliniClowns, vijftien jaar later

Fleur (17) zag het tv-programma ‘Goed voor elkaar’ van Frans Bauer en herkende CliniClown Pop. Pop vrolijkte haar vijftien jaar geleden op toen ze na een nare hartoperatie in het ziekenhuis lag. Fleur: “Ik wil haar nu gewoon bedanken.”

Frans Bauer liep in zijn tv-programma Goed voor elkaar een dag mee met CliniClowns Silly en Pop in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Fleur zag het op tv. De avond ervoor had ze toevallig net foto’s en een filmpje bekeken van de periode dat ze vanwege een open hartoperatie in datzelfde ziekenhuis lag. Ze herkende Pop meteen als de clown die haar toen opvrolijkte. “Ik zag haar en ik dacht, hé, die komt me bekend voor. Ik pakte het fotoboek erbij, en ja hoor, zij was het!”

Via Instagram stuurde ze spontaan een berichtje naar Stichting CliniClowns met het verzoek om clown Pop de groetjes te doen en haar te bedanken. “Toen ik in het programma zag wat de CliniClowns elke dag doen, raakte het me opeens.”

Ruisje

Fleur was pas 2,5 jaar toen er een gaatje werd ontdekt in het tussenschot van de boezems van het hart. “Het werd toevallig opgemerkt”, herinnert moeder Erika zich. “Fleur had vaak keel- en oorontstekingen. Tijdens een onderzoek werd een ruisje waargenomen.”

Een openhartoperatie, dat was een heftige tijd voor Fleur’s ouders. “Dat beeld van dat kleine meisje na die operatie met slangetjes en apparaten, staat voor eeuwig op je netvlies gegrift. Ze is gelukkig een vechter, maar het was niet makkelijk.”

“Toen ik in het programma zag wat de CliniClowns elke dag doen, raakte het me opeens.”

Lach

Een vrolijke herinnering is er dus ook: CliniClowns Pop en Toffie kwamen op bezoek op de IC. Al moest Fleur even aan ze wennen, ze wisten wel een lach op haar gezicht te toveren, weet Erika nog. “Het was heel mooi hoe ze haar op haar gemak stelden.”

Fleur kan zich het moment zelf uiteraard niet herinneren, maar ze heeft alle foto’s en het filmpje dat haar vader maakte, al vaak gezien. “Daardoor heb ik het als het ware later allemaal toch beleefd. Als ik nu in het ziekenhuis zou liggen zou ik zo’n bezoekje nog steeds superleuk vinden, al ben ik 17 jaar. Dat de clowns je toch laten lachen in zo’n situatie, dat je vergeet waarom je in dat ziekenhuis bent, is bijzonder. Dat wilde ik Pop laten weten.”

Gaaf

Desiree van de Wiel, ofwel CliniClown Pop, is blij verrast door het berichtje van Fleur. “Dat is geweldig om te horen. We komen weleens kinderen tegen voor wie we jaren ervoor hebben gespeeld, bijvoorbeeld als ze nog eens op controle komen. Dat is leuk, ze kunnen na al die jaren terugkijken en mooi vertellen wat ze vonden van het spel. Maar van iemand horen na vijftien jaar, nee, dat heb ik niet eerder meegemaakt. Ik wil Fleur veel lieve groetjes doen. Ik vind het gaaf dat ik haar in die vervelende tijd toch even heb opgevrolijkt.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!