×

‘Eerst huiswerk, dan de clowns’

Waar is Koen? Daar hoeft zijn moeder Ilse meestal niet lang over na te denken, de kans is groot dat hij op zijn kamer zit te kletsen met een van de CliniClowns, via de app. ‘Hij kan er zijn verhaal kwijt.’

Koen heeft cerebrale parese door een hersenbloeding bij zijn geboorte. Hij volgt speciaal onderwijs en is grotendeels rolstoelafhankelijk. De 16-jarige jongen heeft nu, door de corona maatregelen, weinig sociale contacten. En met zijn ouders en broertje raakt hij ook een keer uitgekletst, zegt zijn moeder Ilse.
De CliniClowns App is een uitkomst voor hem. “Zeker omdat hij nu ook niet naar zijn opa en oma kan. De app is zo’n fijne afleiding voor hem. Hij is veel opener met de clowns dan met ons. Hij kletst volop, vraagt ze de oren van het hoofd en kan er zijn eigen verhaal kwijt.”
 
Vandaag zijn clowns Sammie en Bonkie online. Koen houdt een vriendenkaart van de CliniClowns voor de camera, een groepsfoto van de clowns. “Oh dat is heel cool, kwam die in je brievenbus?”, vraagt Bonkie. Koen vertelt dat de kaart een nachtje naast zijn bed lag, zodat hij ernaar kon kijken. Bonkie lacht: “Dan hebben wij eigenlijk bij je gelogeerd!” Koen schatert aan de andere kant.

Kaartenverzameling

Koen verzamelt al jaren CliniClowns kaarten, vertelt zijn moeder. “Hij heeft er al zeker vijftig. Hij bewaart ze in een speciaal CliniClowns doosje en haalt ze er regelmatig uit. Hij weet precies wie wie is.” Als Koen weer een nieuwe kaart per post krijgt, moet zijn moeder altijd een foto maken waarop hij poseert met de kaart. Ilse: “Die zet hij meteen in de chat op de app, altijd met een bedankje erbij.”
 
Omdat zijn ouder vitale beroepen hebben gaat Koen in deze periode toch twee dagen per week naar de opvang. “Zodra hij thuiskomt zit hij meteen op de app. “Filmpjes kijken, chatten, videobellen, hij is er heel handig mee. Wij zijn superblij dat hij dit heeft omdat je ziet hoeveel plezier hij heeft.” Ilse lacht: “Maar we hebben wel een nieuwe regel: eerst huiswerk maken en dan pas de clowns.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!