×

'Heel even vergeet je je angst en verdriet'

Jesse (0) is ernstig ziek. In het ziekenhuis toveren Cliniclowns Boem en Pantalon toch een klein lachje op zijn gezicht. Moeder Dieneke: “Mijn hart maakte een sprongetje.”

Baby Jesse heeft een spoedoperatie achter de rug vanwege een aangeboren darmafwijking. Moeder Dieneke en vader Maurits zitten verdrietig en machteloos naast het ziekenhuisbedje. Als Dieneke CliniClowns Boem en Pantalon over de gang ziet lopen, nodigt ze hen toch uit om even binnen te komen, als welkome onderbreking van alweer een angstige dag.

Toverspreuk

Boem en Pantalon buigen zich met haast verliefde blikken over het baby’tje, dat diep in slaap is door alle medicatie. Ze bewegen met hun handen geheimzinnig boven het bedje en prevelen een toverspreuk: Jesse zal daardoor fijn dromen. Precies op dat moment zet Jesse zijn oogjes op een kiertje. Als hij de clowns ziet, verschijnt er een piepkleine glimlach rond zijn mond. Dan sluit hij zijn ogen weer, met een ontspannen gezicht slaapt hij verder.

Geraakt

Moeder Dieneke is diep geraakt door het breekbare moment. “Mijn hart maakt echt een sprongetje, je bent opeens zo blij. Het is bijzonder dat de clowns interactie hebben met een baby’tje. Zo’n puur ogenblik breekt even de spanning, de lijn staat al zo lang zo strak. Heel even vergeet je je verdriet en angst, het is genieten van hun tederheid naar Jesse toe.”
Hans Karg, ofwel CliniClown Boem, vindt dat fijn om te horen. “We gaan doorgaans niet bij zo’n ziek klein kindje langs, tenzij de ouders ons uitnodigen. Zeker als het slaapt, speel je dan op je tenen. Eigenlijk speel je vooral voor de ouders, al staat het kind centraal. Het is ook waardevol om ouders een mooie herinnering mee te geven.”

Complicaties

Jesse heeft sinds zijn geboorte op 20 november 2019 vaker in het ziekenhuis gelegen dan in zijn bed thuis. Al op dag 3 na de bevalling moest hij per ambulance naar het AMC, omdat zijn ontlasting niet op gang kwam. Daar bleek na akelige onderzoeken dat hij de ziekte van Hirschsprüng heeft, dezelfde darmaandoening die ook moeder Dieneke heeft. Daardoor functioneert de endeldarm gebrekkig of helemaal niet. Hij werd enkele malen geopereerd, en kreeg een tijdelijk stoma. Door complicaties werd hij ook nog eens heel erg ziek.

Babyboek

Toen Jesse heel ziek was, kwamen CliniClowns Toffie en Sissy ook al eens langs op verzoek van Dieneke. “Ik wilde graag een foto maken met hen. Als Jesse ouder is zal hij zijn babyboek bekijken. Het is geen leuk boek, met al die ziekenhuisfoto’s. Daarom wil ik graag ook wat vrolijke foto’s met de CliniClowns.” Als kind heeft ze de clowns zelf ook aan haar bed gehad. “Ik ken daarom de impact van hun werk. Het gaat nu goed met mij, ik herinner me bijna niets meer van die nare ziekenhuistijd. Maar dat zij er waren weet ik nog steeds.”

Help je mee zodat we nog meer zieke kinderen en kinderen met een beperking afleiding en plezier kunnen brengen?