×

‘Het contact met de clowns geeft hem zelfvertrouwen’

Als Devanio (17) thuis is van school, kijkt hij meteen welke clown er online is op de CliniClowns App. Het is niet alleen zijn uitlaatklep, het heeft zijn zelfvertrouwen een boost gegeven. “Hij kan er zichzelf zijn.”

Als Devanio op zijn mobiel kijkt, ligt hij meteen in een deuk. Via de CliniClowns App heeft hij contact met Pier. De CliniClown is op zoek naar het balletje dat hij net zelf wegsmeet. Pier denkt dat het balletje op een kast is gestuiterd. Nu voert hij slapstickachtige stunts uit met zijn uitschuiftrap. “Let je op, Pier?” lacht Devanio. De stuntelige motoriek van Pier maakt hem opnieuw aan het gieren. Moeder Patricia geniet mee.

Doorzetter

Haar zoon functioneert op het niveau van een negenjarige. “Hij werd vijf weken te vroeg geboren”, vertelt ze. Door die slechte start is hij verstandelijk en lichamelijk beperkt, zo heeft hij spasmen in zijn armen en benen. De artsen zeiden dat traplopen er voor hem niet inzat. Patricia: “Stapje voor stapje heb ik hem dat toch geleerd. En door zijn benen met touwtjes aan de trappers vast te maken, leerde ik hem zelfs fietsen. Hij is een echte doorzetter en is de hele dag vrolijk.”

Klik

Met de CliniClowns was het vanaf de eerste ontmoeting via de app meteen dolle pret. Patricia: “Het leuke is dat de clowns zich met hun spel aanpassen, ze komen met wat het kind op dat moment wil of nodig heeft. En met Pier klikte het helemaal, die geeft hem de ruimte en straalt veel rust uit.”

Geef Devanio de lach die doet leven. Doneer nu.

Devanio zit bijna elke dag op de app. “Overdag zit hij op school, maar als hij thuis is, kijkt hij meteen wie er online is. De clowns voelen voor hem een beetje als zijn maatjes. Hij wordt er lekker vrolijk van en vindt het prachtig als de clowns op hem reageren. Op de CliniClowns App kan hij lekker vrij zijn, er gebeurt niks geks, het wordt goed gemonitord. Dat is een geruststellend idee. Ik heb even mijn handen vrij en hij heeft ook zijn momentje.” 

Zelfvertrouwen

Het online contact met de clowns heeft Devanio’s zelfvertrouwen een boost gegeven, vertelt Patricia. “Hij ziet nieuwe gezichten en merkt nu dat dat leuk kan zijn. Hij kwijlt nogal door zijn lage spierspanning, daarom werd hij gepest en wilde hij niet meer naar de speeltuin. Hij werd onzeker. Nu, door leuke ervaringen op de app, maakt hij makkelijker contact en wordt hij wat losser. Dat is zo belangrijk.”

De CliniClowns App is bovendien een uitlaatklep voor Devanio. “Als hij zich even niet lekker voelt, vertelt hij het ook aan de clowns. In april 2021 was zijn opa overleden, dat was heel zwaar. Toen hij dat vertelde aan de clowns, gingen ze er echt op in. Devanio kon zijn verhaal kwijt, zijn gevoelens uiten. Later kreeg hij nog een lief berichtje van een van de clowns. Dat deed hem onwijs goed.”

Gun jij kwetsbare kinderen de lach die doet leven? Doneer nu.