×

‘Het hele gezin heeft plezier, dat zorgt voor verbinding’

De CliniClowns spelen de hele zomer op de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag. Zij zijn het ontspannende extraatje voor de zorgintensieve kinderen die er met hun familie vakantie vieren.

Ben je helemaal klaar voor de grote schoonmaak, zit je hoofd opeens muurvast in een struik! Zoiets overkomt alleen Toos, snoeft CliniClown Joep hoofdschuddend. Clownsmaatje Toos, die zichzelf tijdens een zoektocht naar haar schoonmaakemmertje verstrikte in het groen, murmelt hulpeloos. Joep sjort aan haar rok. ‘Harder trekken!’ schreeuwen enkele kinderen. Zelfs het meisje dat de clowns net nog best spannend vond, gaat op in het spel. Schaterend volgt ze de stuntelige capriolen in de tuin voor hun vakantieappartement in de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag.

Vertrouwd

Het contact tussen CliniClowns en de Ronald McDonald Hoeve ontstond via het revalidatiecentrum Revalidatie Friesland, even verderop. De CliniClowns komen er al jaren en spelen zelfs regelmatig bij behandelingen met bijvoorbeeld fysiotherapeuten. “In de zomerperiode is het in het revalidatiecentrum vaak rustiger, terwijl het bij ons vol zit met gezinnen die vakantie vieren”, vertelt manager Marc Stallinga van de Hoeve. “Zo kwam het dat de CliniClowns in die stillere perioden nu bij onze gasten spelen.”
De clowns bezoeken de Hoeve alle schoolvakanties, en soms ook daarbuiten. Marc: “Al bij het inchecken wordt gevraagd of het gezin een clownsbezoek wil. Er is veel animo. De meeste gezinnen kennen de clowns al uit ziekenhuis of instelling, ze voelen vertrouwd.”

Afstemmen

Vanwege corona spelen de clowns op afstand voor de veranda’s van de appartementen. Marc, die zelf ooit als wolkje in het clownsspel verzeild raakte, geniet mee. “De clowns zorgen voor extra plezier en ontspanning. Ze stemmen haarfijn af op het kind. Ook met kinderen die slecht zien of horen of bijvoorbeeld een ontwikkelingsachterstand hebben, maken ze mooi contact. Ouders van een zorgintensief kind leven onder grote druk. Ik hoor vaak terug dat ze door die ontspanning hun kind weer écht zien. Het hele gezin heeft plezier, dat zorgt voor verbinding.”

“Het voelt hier allemaal heel vrij. Niets hoeft, alles mag ontstaan, de gezinnen bepalen.”

Veilig

Volgens Ria Le Sage, ofwel clown Joep, geeft het spelen in de tuin, met de veranda als tribune voor het gezin, een extra dimensie. “De kinderen kunnen ons bekijken zonder het gevoel dat ze meteen iets met ons moeten. Die afstand voelt voor kinderen met bijvoorbeeld een laag niveau soms net wat veiliger, waardoor ze ook eerder los durven komen.” Dat het hele gezin erbij is, vindt Ria bijzonder. “Zo fijn om voor bijvoorbeeld broertjes en zusjes wat te kunnen betekenen. De meeste aandacht gaat doorgaans naar het kind met de beperking.”
De clowns sjouwen emmers vol attributen mee; van doekjes en een wisser tot stiften om op ramen te tekenen. “Er ontstaat vaak al meteen spel als we aankomen, de attributen blijven daarom vaak ongebruikt. Het voelt hier allemaal heel vrij. Niets hoeft, alles mag ontstaan, de gezinnen bepalen.”

Help je mee zodat we nog meer zieke kinderen en kinderen met een beperking afleiding en plezier kunnen brengen?