×

Hoe de CliniClowns Christel haar verdriet laten vergeten

Christel heeft het Williams-Beurensyndroom. Hierdoor loopt ze verstandelijk achter. Gelukkig voelen de CliniClowns Christel haarfijn aan. “Ze kan even vertellen waar ze mee zit. De clowns halen haar dan echt uit een dip.” 

Al vanaf haar geboorte is Christel vaak in het ziekenhuis. Naast de vele onderzoeken heeft Christel ook twee zware operaties gehad. Het was drie jaar lang onduidelijk of en wanneer de operaties zouden plaatsvinden. Moeder Sylvia vertelt: “Christel heeft geen tijdsbesef, dus voor haar was de onzekerheid extra groot. Dit was voor haar maar ook voor ons erg zwaar, want wij moeten haar daar doorheen slepen.” 

Stress

“Door het gebrek aan tijdsbesef bleef Christel praten over de operaties. Als we op visite waren, ging het altijd daarover. Wij konden dit een plekje geven door van afspraak naar afspraak te leven, maar zij kan dat niet. Hierdoor was het voor ons ook moeilijk om het een plekje te geven.”

“Toen ze klein was, hebben we haar zo laat mogelijk ingelicht als ze naar het ziekenhuis moest”, zegt Sylvia. “Ze kreeg er enorm veel stress van en huilde veel. Sinds vijf jaar is ze zichzelf gaan voorbereiden. Dan kijkt ze filmpjes hoe bepaalde onderzoeken gaan. Dat stelt haar dan gerust.”

CliniClowns

Vier jaar geleden heeft Christel een zware operatie gehad aan haar borstkast. Haar borstkast stond naar binnen gebogen waardoor haar longen niet voldoende ruimte meer hadden. De CliniClowns zijn toen langs geweest om haar op te vrolijken. “De foto van toen is zo vertederend. De interactie tussen Christel en de clowns was heel mooi terwijl ze elkaar toen nog nooit hadden gezien. Ze hebben nog steeds veel contact via de CliniClowns App. Ze is bijvoorbeeld spontaan gebeld toen haar beugel verwijderd werd.”

Steun

Christel op de CliniClowns App.

“Als we naar huis rijden en we net in het ziekenhuis te horen hebben gekregen dat Christel een onderzoek nodig heeft, zit ze bedroefd naast mij. Vaak vraag ik dan of ze even wil videobellen op de CliniClowns App. Ze kan dan even haar zegje doen en de clowns geven er hun eigen draai aan, waardoor Christel weer uit haar dipje komt.” 

“Als ouder kun je wel zeggen dat het goed komt, maar dat heeft niet hetzelfde effect als een CliniClown. Voor Christel zijn de clowns geen mensen die even een ‘kunstje’ komen doen en dan weer weggaan, ze zoekt echt de interactie. Je ziet gewoon dat ze weet dat zij haar iets kunnen bieden. Ze kunnen haar aan het lachen maken, maar ook troosten op momenten dat ze dit nodig heeft.”⁠

Geef kinderen zoals Christel een moment van afleiding en plezier