×

Lot kan met CliniClowns Pom en Sok helemaal zichzelf zijn

Lot heeft een spannende ziekenhuisdag achter de rug. Als Pom en Sok in de deuropening verschijnen voor een bedtijdbezoek, ontstaat een bijzondere interactie. “Je zag haar ontspannen en plezier krijgen.”

Bloed prikken of ogen druppelen? Lot is er extreem bang voor. “We moeten het heel voorzichtig aanpakken, een verkeerd woord en je bent haar kwijt, ze wordt boos, blokkeert, er valt niets meer met haar aan te vangen”, vertelt haar moeder Juul. Omdat Lot al tijden pijn heeft, is ze opgenomen in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem voor een echo en om bloed te prikken. De hoop is dat het met een roesje wel lukt om haar te onderzoeken.  

Autisme

Toen ze drie jaar oud was, werd bij Lot de diagnose autisme gesteld. “Ze lachte als baby niet, was passief, had geen enkele exploratiedrang en een extreme interesse voor pluisjes. Ze was anders dan andere kinderen. Later kreeg ze gedragsproblemen en heftige angsten.” Vandaag staan er nog geen onderzoeken op het programma. Maar voor Lot is het toch een enerverende dag. “Nieuwe mensen, veel indrukken en een andere omgeving, dat is al heel spannend voor haar.”

Laat kinderen zoals Lot zorgeloos in slaap vallen

CliniClowns Sok en Pom samen met Lot

Bedtijdbezoek

Rond etenstijd verschijnen CliniClowns Pom en Sok in de deuropening van haar kamer. Ze zijn hier voor bedtijdbezoeken, om kinderen in een sfeervolle en rustige setting een fijn moment voor het slapen gaan te bezorgen. Lot en haar moeder lezen net samen een boekje. Lot kijkt verbaasd op, de clowns letten alleen op elkaar. ‘Miauw’, klinkt het opeens. Hee, in het boekje komt ook een kat voor. ‘Woef’ zeggen de clowns, als Juul verder leest. Ja hoor, Juul had het net over een hondje. Lot begint er lol in te krijgen. Ze straalt. Als de clowns na nog een hele rits dierengeluiden vertrekken, gaat ze er stilletjes achteraan. De clowns verdwijnen een kamer in en komen even later weer tevoorschijn. Op een bankje in de gang puffen ze uit. Lot vlijt zich als een poes voor hun voeten, Sok en Pom neuriën een liedje, speciaal voor haar. Lot krult zich tevreden op.
 

Lot krijgt de ruimte

Juul vond de interactie van haar dochter met de clowns prachtig om te zien. “Toen ze in de deuropening verschenen dacht ik wel even oei, ik ben benieuwd hoe dat gaat na zo’n intensieve dag. Maar je zag Lot ontspannen en plezier krijgen. Ze kon helemaal zichzelf zijn. Ze kreeg de ruimte om raar te doen, hoefde zich niet in te houden. Ze werd steeds vrijer en doordat de clowns haar bewegingen spiegelden voelde ze zich gezien. Er was geen taal, alleen geluiden en expressie. Ik was onder de indruk van wat die manier van contact maken met haar deed, ze ging daarna lekker slapen.”

Help je mee zodat we nog meer zieke kinderen afleiding en plezier kunnen bezorgen?