×

Opera vanaf de hoogwerker

Even dag zeggen door het raam? Dat is lastig bij Woonzorgcentrum Vizier in Almere. Clowns Miep en Silly komen toch langs, per hoogwerker!

“Zal ik een stukje opera zingen?”, roept clown Miep (Mies de Waal) door een kier van het raam op de vierde verdieping van het woonzorgcentrum voor mensen met dementie. Binnen wordt enthousiast geknikt. Miep doet wat warming up oefeningen in het wiebelige bakje van de hoogwerker. En dan barst ze los. Met grootste gebaren zet ze de Habanera uit de opera Carmen van Bizet in. Haar stem schalt langs de gevel en door de straat.

Twee bewoners staan bijna tegen het raam geplakt. Hun volledige aandacht bij de clown daarbuiten. Ze zingen vol overgave mee. Op de ‘tweede rij’, in een comfortabele leunstoel, geniet een bewoonster ingetogen van het optreden. Haar handen zwaaien ritmisch mee op de aria. Beneden hebben mensen stoeltjes in de berm gezet – op gepaste afstand – om mee te genieten van het spektakel. Als Miep de laatste hoge toon eruit heeft geperst, klinkt van alle kanten applaus.

"De CliniClowns hadden hun volle aandacht.”

Eindelijk weer bezoek

De woongroepen van dit Almeerse woonzorgcentrum zitten op de derde, vierde en vijfde verdieping. Normaal is dat geen probleem. Maar toen bezoek in huis, vanwege de coronacrisis, niet gewenst was, was gedag zeggen via het raam ook niet zo'n makkelijke optie. Dagbestedingscoach Jeanine Lablans zat met de handen in het haar, vertelt ze. “We hebben geen tuin en geen balkon. Wat konden we de mensen nu nog bieden?” Ze grapte tegen haar collega dat een hoogwerker handig zou zijn. “Twee weken later kregen we er twee aangeboden door een schoonmaakbedrijf!”. Nu konden de bewoners eindelijk bezoek van hun families ontvangen.

Om de dag een nog feestelijker tintje te geven vroeg Jeanine de CliniClowns om eerst langs te komen. “Dat was een fantastisch succes. Sommige bewoners bleven pal voor het raam staan. Ze zongen mee, de clowns hadden hun volle aandacht.” De opera van Miep was een hit. “Een van de bewoonsters houdt erg van opera. Je zag haar genieten.” Het clownsbezoek op hoogte, gaf de bewoners even de afleiding waar ze zo naar snakken. “Het is een mooie manier om mensen die nu heel erg opgesloten zitten toch nog iets te kunnen bieden.”

Geen hoogtevrees

Mies de Waal (clown Miep) heeft gelukkig geen hoogtevrees. “Nee juist hoe hoger hoe beter”, zegt ze. “Bungeejumpen? Leuk! Als ik weet dat het veilig is, maakt het mij niet uit hoe hoog het is.” Ze grapt: “Ik had zelfs nog voorgesteld om van het gebouw te abseilen maar daar hadden ze geen constructie voor.”

Ze vond het gaaf om te doen. “Op de hogere verdiepingen zaten ze echt op ons te wachten, wanneer komen ze nou?” Het is wel een andere manier van spelen, zegt ze. Een ander soort vermaak voor mensen met dementie. “Je kunt minder maar tegelijkertijd ook meer. We lieten rode neuzen naar beneden vallen, gekleurde doekjes werden meegenomen door de wind. Je zag de mensen binnen bezorgd kijken omdat we alles kwijtraakten. Superleuk.” Ze zag de bewoners vooral genieten. “Er werd meegezongen, gedanst, geklapt. Sommigen zetten zelf rode neuzen op. Dit was een mooie creatieve manier om toch wat vrolijkheid te brengen.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!