×

De 91-jarige Tine komt in actie voor CliniClowns

Op 22 oktober organiseerde Tine (91) een kookworkshop, waarvan de opbrengst naar CliniClowns gaat. “Ik had het gevoel dat ik op vleugels werkte.”

Truffels, zelfgemaakte pasta, een exquise soep met zalm, varkenshaas in een bijzondere saus, een spectaculaire swiss roll als nagerecht. Het was smullen geblazen voor haar gasten. Samen met hen kookte Tine een fantastisch vijfgangenmenu. De opbrengst ervan is helemaal bestemd voor CliniClowns. Voor 25 euro kregen de deelnemers een heerlijk diner én kookles, want een deel van de maaltijd bereidden ze samen, met Tines hulp. Dat drie sterke lampen in haar keuken het – ‘na 47 jaar!’ – tijdens de workshop begaven, mocht ook de pret niet drukken.

Tine organiseert kookworkshop voor CliniClowns

Vleugels

Tine, die in januari 92 wordt, geeft al 31 jaar kookworkshops. Ze geniet nog steeds intens van het lesgeven. Dit keer wilde ze het voor het goede doel doen. “Ik ben al tijden donateur van CliniClowns”, vertelt Tine. “Ik dacht: dát wordt het. Het is zo’n mooi en vrolijk doel. En sindsdien ben ik steeds blijer dat ik CliniClowns heb gekozen. Ik had het gevoel dat ik op vleugels werkte, het voelde zo goed om dit te doen.”

Diepe dalen

Volgens Tine is het effect van het werk van de CliniClowns erg belangrijk. “Mijn dochter kreeg lange tijd geleden kanker. Ze is genezen, maar ik weet nog hoe zwaar en moeilijk die tijd was. We zijn door diepe dalen heen gegaan. Je denkt dan steeds: we raken haar kwijt. Als ik de CliniClowns op tv zie, zit ik te glunderen om die lachende koppies van de kinderen. Een lach is zo fijn en belangrijk als je ziek bent, ook voor de ouders.”

Koken is Tines grootste passie. Dat ze dat nu kan inzetten om anderen te helpen, vindt ze bijzonder. “Ik studeer ook piano, maar daarvan krijg ik geen kick, van koken wel. Ik probeer mezelf aan te leren de workshops zittend te geven, maar dat valt niet mee”, vertelt ze lachend.

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Kookboek

Met haar gezin heeft Tine járen in het buitenland gewoond: Nieuw-Guinea, Nigeria, Australië. “Dan zat ik daar met vier bedienden en een tafelbel, ik verveelde me dood. Toen ben ik gaan koken.” Dat lukte zo goed dat vrienden haar vroegen om les te geven. Ze volgde kookworkshops in het hele land en behaalde haar diploma aan kookschool Le Cordon Bleu. Met een vriendin werkt ze nu aan een kookboek, dat bijna klaar is. “Mijn hoofd zit vol recepten. Als je zegt: ‘maak even bladerdeeg’, hoppa, dan doe ik dat zonder kookboek. Maak een quiche? Zo gebeurd. Ik kook elke dag voor mezelf. Geen pak, blik of pot komt mijn keuken in, alles is vers.”

Laatst namen Tines kleinkinderen haar mee naar een sterrenrestaurant. “Wilt u cava, vroeg de serveerster. Ik dacht: cavia? Mij niet gezien. We hebben de hele avond de slappe lach gehad.”

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier