×

‘De fijngevoeligheid is bij deze kinderen zo belangrijk’

De kinderen van SO Kleurryk in Drachten genieten met hun neuzen tegen de ruit gedrukt van dollende CliniClowns op het schoolplein. Aan het eind van de vrolijke dag is er voor de clowns ook een verrassing.

CliniClowns Pien en Jop zijn druk in de weer op het pleintje van SO Kleurryk. Een klimrek, een zandbak, er is zo veel te ontdekken. Jop steekt onoplettend over en botst met haar neus tegen een boom aan. Boos mept ze tegen de stam. Pien is het er niet mee eens, wat doe je nou? Die boom moet om, moppert Jop. Wat vinden de kinderen die met hun neuzen tegen de ruit gedrukt kijken, ervan? Nee niet doen, roepen een paar. Anderen vinden het juist een prima idee. Ga die zaag maar halen!

Echte fans

De CliniClowns zijn bekende gezichten op deze basisschool voor speciaal onderwijs. Joke van de Werken, al veertig jaar leerkracht, weet niet meer hoeveel jaar ze ClinClowns al kent. “Zeker tien, vijftien jaar gaan we met de klassen naar voorstellingen of workshops en elk jaar komen ze wel een keer op school. Wij zijn echte fans.” Vanwege de coronamaatregelen spelen de clowns nog wel op afstand, maar dat is dankzij de opzet van de school eigenlijk geen belemmering. Twee groepen zitten tegenover elkaar aan het pleintje, aan de overkant zitten de kinderen bij de openslaande deuren en in de klas van Joke staan ze op tafel voor de ramen.

Geef kinderen met een beperking een moment van afleiding en plezier.

Geboeid

De clowns zijn daar tussenin in de weer met een emmer vol schoonmaakspullen en alles gaat natuurlijk verkeerd. Er is geen water, een clown krijgt de emmer op haar hoofd. Wat een gedoe. Een jongetje hangt half naar buiten door het halfgeopende raam, Joke houdt hem stevig vast omdat hij er anders van enthousiasme uit kukelt. “Ik heb enorme stuiterballen in mijn klas”, vertelt ze. “Als je een prentenboek voorleest moet je een flinke voorstelling geven met veel lawaai en beweging, anders hou je hun aandacht niet vast. Bij de clowns blijven ze van het begin tot het eind geboeid.”

Fijngevoeligheid

Op deze school zijn veel kinderen met een autismespectrumstoornis. “Ook zijn ze vaak sociaal emotioneel jonger dan hun leeftijd”, vertelt Joke. “Ze kunnen heel angstig zijn en soms anders reageren dan je verwacht. De CliniClowns voelen precies aan hoe ver ze kunnen gaan, wanneer ze net even de andere kant op moeten. Het heeft een soort simpelheid in de goede zin van het woord. Het spel is overzichtelijk en het tempo is goed te volgen.” Die ‘fijngevoeligheid’ van de clowns is bij deze kinderen zo belangrijk, zegt ze. “Dat geeft ons als leerkrachten ook een veilig gevoel. Je gaat er altijd vol vertrouwen in en je denkt nooit: oh nee, hoe gaat dit lopen.”

Cadeau voor CliniClowns

De clowns brengen de school zo elke keer een cadeautje, zegt Joke. Maar vandaag is er ook een cadeau voor CliniClowns, in de vorm van een donatie van 250 euro. Na het laatste spel wordt de cheque feestelijk overhandigd door de kinderen, samen met knutselwerkjes die ze hebben gemaakt. Joke: “We doen op deze school veel aan cultuur, we hebben een cultuurcommissie en besteden veel aandacht aan muziek en beeldende vakken. Door corona konden we dit jaar weinig doen, waardoor er nog geld in het potje zat. Het zou wel heel leuk zijn om een donatie aan CliniClowns te doen, bedachten we. Voor al het goede werk.” Ze lacht: “Gelukkig was onze directeur het daar helemaal mee eens.”

Geef kinderen met een beperking een moment van afleiding en plezier.