×

Mirthe wil geen cadeautjes, maar giften voor CliniClowns

Mirthe (11) heeft net een zwaar chemo-traject achter de rug vanwege leukemie. Als afronding van haar behandeling bedankte ze de CliniClowns met een inzamelingsactie. “Dit was gewoon iets wat Mirthe moést doen.”

Vader Rob weet het nog als de dag van gisteren, dat moment, ruim twee jaar geleden, dat zijn dochter Mirthe opeens verging van de buikpijn. “Het was na een druk weekend met twee partijtjes en een slaapfeestje. We dachten nog dat het allemaal een beetje teveel was geweest.”

Leukemie

Maar de buikpijn werd erger, die nacht nog gingen ze naar het ziekenhuis. De volgende dag werden ze doorgestuurd naar het VUmc. Daar werd de diagnose vastgesteld: leukemie. Meteen startte het traject met chemo en medicatie. Een heftige tijd volgde, waarin ziekenhuisbezoek en soms een langer verblijf in het ziekenhuis centraal stonden. “Je bent echt tijden flink van de kaart”, blikt Rob terug.
 
Mirthe had in die tijd veel steun van de CliniClowns. Rob: “Van tevoren had ik totaal geen idee hoe belangrijk zij kunnen zijn. Ik wist dat ze bestonden, maar dat was het wel. Nu zag ik met eigen ogen het positieve effect.”

Dikke maatjes met de CliniClowns

Mirthe werd dikke maatjes met Nop en Neel. Ze stuurden haar na de behandeling zelfs nog een heel lief, persoonlijk filmpje. Ook met Boem en Toffie had ze echt een band. “Mirthe zat tijdens de chemo’s vaak lusteloos in de stoel of in bed. Haast apathisch, je kon dan moeilijk tot haar doordringen. Maar de clowns fleurden haar helemaal op.”
 
Op die momenten was hun aanwezigheid echt een uitkomst, vindt hij. Zoals die keer dat Mirthe geopereerd moest worden, ze was supergespannen. Tot de komst van Boem en Toffie, die haar met hun spel uit de stressmodus haalden. Mirthe ging vervolgens heel wat relaxter de operatiekamer in.
 
“Je ziet je dochter weer even gewoon kind zijn, zo ontroerend. Het is eigenlijk niet uit te leggen wat je dan voelt als ouder, iets tussen verdriet en blijdschap in. En dankbaarheid, dat ze er voor haar waren.”

Geld inzamelen

Toen haar ouders als afsluiting van de behandeling een feest wilden geven voor vrienden, familie en kinderen van school, hoefde Mirthe niet lang na te denken. Ze wilde geen cadeautjes, maar geld inzamelen. Rob lacht: “Ze maakte een poster en verzamelde foldermateriaal. Op de feestlocatie lag een tafel vol met brochures en spaarpotten.” Zo haalde Mirthe maar liefst vijfhonderd euro op voor CliniClowns. Haar vader is trots. “Dit was echt iets dat ze gewoon moést doen!”
 
Het gaat nu gelukkig weer goed met Mirthe. Ze gaat weer naar school, wel moet ze nog verder herstellen, en conditie en spierkracht opbouwen. Rob: “In het ziekenhuis hebben we alleen nog polibezoekjes. Dan zoeken we de clowns zeker nog een keer op. We denken met heel veel warmte aan ze terug.”

Ook jij kan een actie starten. Klik hieronder om te lezen hoe.  

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!