×

‘Door ons spel kunnen zieke kinderen weer even zichzelf zijn’

Met haar roze tutu en glinsterende tiara is Shula niet te missen in de gangen van het Sophia Kinderziekenhuis. Als CliniClown Zussie bezoekt ze daar elke week zo’n dertig kinderen.

Shula heeft een theaterachtergrond, ze speelde veel voor jongeren en deed de opleiding tot theaterdocent. Ze zocht een nieuwe uitdaging en volgde een clownsworkshop. Dat raakte een gevoelige snaar bij Shula. “Omdat het zo kwetsbaar is. Je weet nooit of je spel aanslaat, of het lukt. Je hebt geen tekst of script om je aan vast te houden. Tegelijkertijd heb je veel meer contact met je publiek. Die directe interactie vind ik geweldig. Ik was gegrepen.” Ze solliciteerde bij CliniClowns en werd aangenomen.

Anders dan normaal

“Als CliniClown Zussie kom ik één keer per week in het Sophia Kinderziekenhuis”, vertelt Shula. “Gemiddeld spelen we op zo’n dag voor ongeveer dertig zieke kinderen. Als we van kamer naar kamer gaan komen we op de gang nog meer kinderen tegen die een stukje van ons spel meepikken. Op zo’n dag ben je dus heel zichtbaar. En omdat je een personage speelt die tot de verbeelding spreekt, wek je nieuwsgierigheid op. Het is even anders dan normaal.”

Maak plezier mogelijk...

Een onvergetelijk moment

"Kinderen zijn van nature speels en luchtig. Ziek zijn past niet bij ze. Door ons spel kunnen ze weer even zichzelf zijn, weg van de narigheid."

De CliniClowns methode is uniek, vindt Shula. “Kinderen zijn van nature speels en luchtig. Ziek zijn past niet bij ze. Door ons spel kunnen ze weer even zichzelf zijn, weg van de narigheid. Laatst had ik een onvergetelijk moment met een baby die ik regelmatig bezocht op de intensive care. Hij lag aan allerlei apparaten en kon zich daardoor nooit uiten als wij er waren. We bleven elke week komen. De laatste keer mocht zijn zuurstofmasker af, hij kreeg zuurstofbrilletje op. Hij zag ons en begon meteen te brabbelen en met zijn voetjes te trappelen. Je zag herkenning. Al die keren met dat zuurstofmasker op zijn hoofdje had hij het spel toch meegekregen.”

Elke dag spelen

Shula geniet van deze magische momenten. Tegelijkertijd beseft ze dat er nog veel kinderen zijn die het spel van de CliniClowns niet ervaren. “Omdat ze er net niet zijn op de dagen dat wij er zijn. Dat vind ik jammer, het liefst zou ik elke dag in het ziekenhuis spelen.”
 
Shula wil er voor veel meer kinderen zijn. Help CliniClowns met een donatie!