×

‘Als de kinderen genieten, genieten wij net zo hard mee’

In deze onzekere tijd is bezoek op de dagbesteding van KDC Rozemarijn in Haarlem niet vanzelfsprekend. Toch hoeven de kinderen hun vertrouwde CliniClown (Jop) niet te missen. Online kun je namelijk ook prima een feestje bouwen!

Wie wil er koffie of thee? Een lekker koekje erbij? Vanuit haar CliniClowns-thuisstudio is Jop een attente gastvrouw. Iedereen die wil kan een lekker bakkie krijgen. De ouders van de kinderen die op theevisite zijn bij de clown, pikken het spel soepel op. Op alle schermen worden koekjes uitgedeeld en kopjes aangegeven. Alsof het zo door het beeldscherm floept. De kinderen genieten. Een meisje wiegt heen en weer, een ander zit te giechelen. Anderen kijken gewoon, naar wat Jop nu weer uitvoert op haar schermpje.

Online dagbesteding

Coördinator Fiona Sewalt vertelt dat het idee voor online sessies met Jop ontstond vanuit de online dagbesteding die ze organiseerden toen de dagbesteding vanwege corona dicht ging. “Om de kinderen toch nog iets te bieden, kunnen ouders twee keer per week inloggen. Dan zingen we een halfuur liedjes, doen we spelletjes en maken we samen plezier. Om het nog leuker te maken vroegen we Jop om ook een keer in te bellen.”
Een goed idee, blijkt al snel. “Toeter, toeter!”, roept een meisje enthousiast als Jop het bekende kinderlied ‘De wielen van de bus’ inzet. Een ander meisje danst uitbundig met haar handen. Ook kinderen die zich minder duidelijk kunnen uiten zijn geboeid, ziet Fiona’s geoefende oog. “Ze kijken allemaal continu naar het scherm, daardoor weet je dat Jop ook bij hen een snaar raakt.”

Connectie zoeken

Normaal gesproken gaat Jop de groepen op het dagverblijf voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking langs. “Dan zoekt ze altijd een op een-connectie met alle kinderen. Nooit vergeet ze iemand”, vertelt Fiona. “Online doet ze precies hetzelfde. Iedereen wordt even bij naam genoemd.” Haar collega Meike: “Jop weet live haarfijn hoe ze contact kan maken. Ik ben eigenlijk wel verbaasd dat die connectie er ook via het beeldscherm is. Dit is echt mooi om te zien.” Fiona lacht: “Als de kinderen genieten, dan genieten wij net zo hard mee.”

Jop heeft online veel plezier met de kinderen

Ouderwets servies

Joscha de Boever (clown Jop) vertelt dat dit voor haar ook een experiment is. “Ik had geen idee hoe het zou uitpakken. Ik wist wel dat ik moest opvallen tussen al die huiskamers met kinderen. Daarom haalde ik een ouderwets servies tevoorschijn. Voor mij was het bijzonder dat de ouders zo leuk meededen. Het werd meteen hartstikke gezellig.” Muziek maken werkt bij deze groep altijd goed, weet Joscha. “Toen ik dat liedje inzette zag je sommige kinderen aanspringen, vanaf al die schermpjes hoorde ik ‘toet toet toet’. Dat was een bijzonder moment van verbinding. We waren heel erg samen.”

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?