×

‘Clowns verleggen de focus bij angst of stress’

In het Flevoziekenhuis Almere zijn de clowns er bijna altijd. Op dinsdag en woensdag in levenden lijve, op andere momenten via de CliniClowns app. Medisch pedagogisch zorgverlener Melissa Cabaret-Wesselius: “Ze kunnen hier niet gemist worden.”

De eerste keer dat Melissa de CliniClowns tegenkwam, werkte ze nog als medisch pedagogisch zorgverlener in het Brandwondencentrum Beverwijk. “Dat vergeet ik nooit meer. De clown had een rol behangpapier in haar rugzak. Dat papier ging aan de muur en werd volgetekend. Dat was zo’n vrolijke toestand!” Inmiddels begeleidt Melissa in het Flevoziekenhuis kinderen en hun ouders, van onrustige baby’s tot oncologisch patiëntjes tijdens chemokuren. Daarnaast bereidt ze kinderen voor op operaties of onderzoeken.

Emotie

Melissa is blij met de CliniClowns. “Ze kunnen hier niet gemist worden. Ze geven niet alleen afleiding, het contact gaat dieper, bijvoorbeeld met kinderen óf ouders die echt niet lekker in hun vel zitten. Laatst merkte ik bijvoorbeeld dat een moeder zich rot voelde. Dat vertelde ik aan clown Silly. Zij maakte een ontroerend liedje voor haar met de ukelele. Dat is trouwens echt teamwork: ik draag het aan en Silly pakt het op. Zij creëerde ruimte zodat de moeder de emotie om haar zieke kind durfde te tonen.”

App

"Die gekke, stoute dingen vrolijken kinderen op, maar ik moet er zelf ook heel hard om lachen"

Ook de CliniClowns app is een uitkomst in het ziekenhuis, vindt ze. “Zeker tijdens vakanties of in het weekend, als de clowns niet komen. Ik raad ‘m altijd aan, bijvoorbeeld aan ouders met chronisch zieke kinderen. Ook voor thuis is de app namelijk ideaal. Er komt hier een meisje met kanker, die gebruikt de app heel erg vaak, of ze nu hier is of thuis. Ze belt met de clowns, kijkt filmpjes, en wordt er rustig van.”

Prik

Soms is het gewoonweg handig als de clowns er zijn. “Een klein meisje dat hier chemokuren krijgt is helemaal weg van hen. Dan is het: eerst die prik, want die is vervelend, en dán de clowns. Ik zal trouwens nooit die dag vergeten dat zij heksensoep maakte met clown Clara. In het keukentje maakten ze samen pompoensoep. Toen ik later de speelkamer binnenliep, waren de gordijnen dicht. ‘We hebben een heksenpicknick, hoorde ik opeens. Daar zaten Clara en het meisje in prinsessenjurk, samen met een jongen van een jaar of zestien die er had zitten gamen, én zijn ouders. Met z’n allen zaten ze in het donker op de grond om dat pannetje heen. Zulke momenten zijn echt goud.”

Stuk

De clowns worden er vaker bij gevraagd om stress en angst te helpen reduceren. “Behalve bij het prikken doen we dat ook weleens als benauwde kinderen verneveld moeten worden. Zo’n kapje op je hoofd is vervelend. De clowns verleggen de focus.” Daarnaast zorgen ze simpelweg voor vrolijkheid op de afdeling. “Laatst hadden ze met tape een hele kamer volgeplakt. Ze hangen soms aan de gordijnen of tekenen op het raam. Die gekke, stoute dingen vrolijken kinderen op, maar ik moet er zelf ook heel hard om lachen.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!