×

Even geen spanning en onrust, maar een moment samen

Zon, zee, strand en vissen; CliniClowns Peer en Roos nemen de bewoners van verpleeghuis Heemhof in Apeldoorn mee op een vrolijk vakantietripje. 

Wauw, lekker hè? CliniClowns Roos strekt zich genietend uit op haar strandbedje. Parasol, zonnebril, zonnehoed, koelbox: ze is er klaar voor. Wat ze niet ziet: clown Peer sluipt zachtjes naar haar toe. Hij neemt een grote slok uit zijn waterfles en spuugt het als een sproeier over haar heen. Roos zakt van schrik door de stretcher.

De hilariteit onder de bewoners van Heemhof in Apeldoorn is groot. Een man stelt Peers wateractie duidelijk niet op prijs. “Zoiets doe je toch niet”, bromt hij hoofdschuddend. De anderen laten zich in het grand café van het verpleeghuis via het spel graag meevoeren naar het strand. Een rij tafels als duidelijke afscheiding houdt de ontmoeting coronaproof.

Opfleuren

Activiteitenbegeleidster Marieke Marsman geniet van de interactie tussen clowns en bewoners. “De een gaat helemaal mee in het spel, voor anderen is het alsof het echt gebeurt. Je ziet mensen opfleuren.” De clowns komen al zeker tien jaar in Heemhof, schat Marieke in. “Normaal gesproken spelen ze elke maand in zes huiskamers op twee afdelingen. In de coronatijd speelden ze ook buiten, voor het raam. Hier in ons grand café is ruimte genoeg om bewoners wat verder weg neer te zetten.” 

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Marieke vindt het fijn dat de CliniClowns regelmatig komen. “De mensen genieten, het spel lokt reacties uit die we normaal niet snel zien. Roos en Peer zijn inmiddels kind aan huis, dat is een voordeel. Ze weten precies hoe ze moeten omgaan met bewoners. Zo hebben we iemand die altijd erg amicaal is en meteen op ze wil afstappen. Niet zo handig in coronatijd. De clowns hebben inmiddels een manier gevonden om afstand te houden. Bij de ene huiskamer kunnen ze uitbundig spelen, slapstickachtig haast, in de andere huiskamer moet het ingetogen, meer met liedjes. Het is spel op maat.” 

Kanjer

Twee bewoners met dementie van verpleeghuis Heemhof in Apeldoorn tijdens een bezoek van de CliniClowns

De clowns zingen wat vrolijke zomerliedjes, iedereen neuriet, zingt of klapt mee. Met lange vishengels luiden ze vervolgens een viswedstrijd in. Welke bewoner haalt de grootste vis van hun lijn? Een mevrouw met afasie die daardoor amper praat, haalt met een trots gezicht een enorme kanjer van de haak. “Jaaa!”, roept ze opgetogen. Voor de winnaar vist Peer tenslotte een enorme beker uit de zee. Bewoners stoten elkaar verbaasd aan: hoe deed hij dat?

Ontspanning

Marieke: “Ik zie de komst van de clowns als een lichtpuntje op de dag. Even geen spanning en onrust, maar een positief moment samen. Mensen gaan met een fijn gevoel naar de afdeling terug. Een lach geeft net wat meer ontspanning.” Het clownsbezoek geeft ook de groepsdynamiek een positieve prikkel, denkt Marieke. “Het spel en het samen zingen zorgt voor echt onderling contact. Het clownsspel verbindt.”

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier