×

'Ik geniet als de bewoners genieten'

Confetti in de deuropening en samen aardbeien met slagroom smikkelen. CliniClowns Foleo en Bob brengen de bewoners van ouderenzorgorganisatie Sint Jacob in Heemstede een moment van ontspanning.

Als CliniClowns Foleo en Bob in de deuropening verschijnen, pingelend op een ukelele, schrikt een bewoonster wakker. Moet dat nou allemaal? Foleo zakt op zijn knieën. De armen op tafel, een deemoedig blik. “Sorry, sorry, sorry voor het lawaai”, fluistert hij. Hij zet een speeldoosje neer, een zacht muziekje klinkt. De vrouw kijkt verbaasd op, haar gezicht ontspant. Dit is fijn. Welzijnsmedewerker Madelijne Pleines ziet het gebeuren. “Zo mooi om te zien. Ze ontdooide en begon het leuk te vinden. Toen de clowns weggingen zwaaide ze zelfs.”

Confetti

De clowns bezoeken deze dag meerdere afdelingen van woonzorgcentrum Bosbeek, een van de huizen van Sint Jacob. Iemand komt de huiskamer binnen, de clowns kijken op, wie is daar? De clowns strooien confetti over het hoofd van de nieuwkomer. Madelijne observeert de reacties. “De mensen die het nog goed begrijpen lachen en doen mee, mensen die wat verder verzonken zijn reageren ook.” Ze vindt het samenspel tussen de clowns en de bewoners mooi. “Je ziet dat de clowns heel natuurlijk meegaan in de emoties van de bewoners.”

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Stampen op Queen

Harm Bakker (Foleo) lacht instemmend. “Je komt in een kamer met zeven verschillende mensen, zeven verschillende energieën, ze vinden allemaal iets anders van ons spel.” Hij vertelt over een eerder bijzonder moment in Bosbeek. “Ik zat bij gezellige dames en speelde walsmuziek. Er werd gedanst, er was plezier. In mijn ooghoek zag ik een man met een narrige blik. Ik maakte contact met hem, hij bleek absoluut niet van klassieke muziek te houden. Queen, dát vond hij wel leuk. Ik zette We will rock you op. Die dames begonnen allemaal mee te klappen en te stampen. Ik nam ze mee in zijn wereld. Dat was zo’n bijzonder moment.”

Aardbeien smikkelen

Vandaag viert Bosbeek toevallig het Zomerkoninkjes Festival. Dat betekent: vanille-ijs met aardbeien en slagroom. In optocht gaan de bewoners richting het restaurant. Foleo duwt een rolstoel, Bob loopt arm in arm met een bewoner. Terwijl zij smikkelen gaan de clowns van tafel naar tafel. Ze smeden een bondje met twee heren, en als vrouwen aan een andere tafel roepen wanneer ze bij hen komen, schieten de clowns die kant op. Een grote aardbeiknuffel vliegt opeens door de lucht. De clowns belanden tenslotte bijna samen bij een bewoner op schoot.

Madelijne geniet van het schouwspel. Zo’n verzetje is belangrijk, vindt ze. “Als er te weinig gebeurt op een dag, krijgen bewoners te weinig prikkels en sukkelen ze in. Wij doen er natuurlijk alles aan om dat te voorkomen, maar zo’n vrolijk intermezzo is heel welkom. Ik geniet als de bewoners genieten.”

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier