×

Waldo en Silly zorgen voor écht contact

Elke woensdag is het feest bij Peuterdagcentrum Mikare in Amersfoort. CliniClowns Waldo en Silly komen op bezoek! Voor de groepsleidsters blijft het bijzonder. “Ik kijk een beetje af bij Waldo en Silly.”

Waldo en Silly stuiten op een deurhek. Hoe moet dat nou open? Oh oh! Met zijn tweeën sleuren ze eraan. Eén, twee, één twee. Er zit geen beweging in. Een kind aan de andere kant ziet de clowns worstelen en begint ook te trekken. Hee, het werkt! Soepel schuift het obstakel open. Het wekelijkse feest bij het peuterdagcentrum voor kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking kan beginnen.

"Oh, zit je hier"

Een meisje kijkt verwonderd op naar de clowns. Haar blauwe ogen stralen. Even later trekt ze een tegenstribbelende Waldo aan zijn bretels over de vloer. Tot zijn grote verbazing zit ze opeens op zijn rug. “Oh, zit je hier!?” “Ja”, roept het meisje, opgaand in het spel.
Groepsleidster Laura geniet van het plezier op de groep. De CliniClowns zijn volgens haar onmisbaar. “De kinderen vinden het allemaal leuk. Ook degenen die het wat spannend vinden. Zij volgen alles vanaf hun veilige plekje.”

“Veel van deze kinderen zijn autistisch en hebben moeite met contact maken. Als je zo’n kind zo open ziet gaan, is dat bijzonder.”

Moeite met contact

Groepsleider Chantal bekijkt het clownsspektakel met bewondering. “Woensdag is altijd een feestje”, zegt ze. Het bijzondere contact dat ontstaat tussen de clowns en de kinderen, blijft haar verbazen. “Veel van deze kinderen zijn autistisch en hebben moeite met contact maken. Als je zo’n kind zo open ziet gaan, is dat bijzonder.” Ze let altijd goed op bij het bezoek van de clowns. Lachend: “Ik kijk een beetje af bij Waldo en Silly.”
 
De clowns rollen ondertussen over de vloer, hupsen dan weer rond met kinderen op hun rug, delen schudeitjes uit en maken samen met de kinderen muziek. Het is een dolle boel. Chantal kijkt gebiologeerd toe terwijl Waldo met een jongetje op schoot op de grond zit. De jongen schatert als Waldo hem telkens even zogenaamd fijnknijpt en weer loslaat.

Luikjes open

“De luikjes zitten vaak dicht bij deze kinderen”, zegt Chantal. Het spel van de clowns helpt haar om zelf ook nieuwe manieren te vinden om die luikjes open te krijgen. Voor haar neus speelt zich een prachtig voorbeeld af. Silly knielt naast een kind dat op zijn rug op de grond ligt. Ze is er eventjes alleen voor hem. Ze zingt een liedje, hun neuzen raken elkaar bijna. Hij focust op haar blik en begint mee te zingen. Steeds uitbundiger zingen ze samen, zijn glimlach wordt breder en breder. “Je ziet de kinderen opbloeien en groeien in hun ontwikkeling”, zegt Chantal. “Prachtig dat de CliniClowns dat teweegbrengen.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?