Pieter Valley nieuwe ambassadeur van CliniClowns

Als kind was hij al onder de indruk van de CliniClowns en op zijn achttiende wilde hij zelf CliniClown worden. Nu, tien jaar later, start Pieter 'Valley' van Leijen (28) als ambassadeur van CliniClowns. “Het werk van de clowns en mijn passie sluiten voor mij goed op elkaar aan.”

Op social media kun je inmiddels niet meer om de video's van Pieter Valley heen. Met grappige typetjes en herkenbare sketches – op het randje van ongemakkelijk – is de content creator een enorme sensatie op TikTok, Instagram en YouTube Shorts. En dat terwijl hij nog maar 2,5 jaar fulltime bezig is met zijn passie. “Als kind maakte ik filmpjes met de webcam”, vertelt Pieter. “De mensen om me heen zeiden toen al: je moet hier iets mee gaan doen.”

Groeiende community

In coronatijd besloot Pieter zijn video's online te zetten op het populaire TikTok. En dat sloeg aan: “Ik had al snel 1.000 volgers, terwijl ik er zelf eigenlijk nog aan moest wennen dat ik ineens tussen de dansfilmpjes stond”, lacht hij. “Binnen de kortste keren waren het er 10.000, 20.000, het bleef maar toenemen.” Twee jaar geleden werd hij uitgeroepen tot beste mannelijke TikTokker.

Dankbaar

Inmiddels heeft Pieter online bijna een miljoen volgers en werkt hij samen met grote bedrijven. “Het is zo snel gegaan. Nog steeds denk ik weleens: het is bijna te mooi om waar te zijn. Ik heb veel vrijheid en doe alleen waar ik plezier in heb.” Toch voelde hij dat er iets ontbrak: “Ik ben dankbaar dat ik gezond ben en de hele dag kan doen wat ik leuk vind, maar ik realiseer me ook dat dit niet voor iedereen geldt. Ik wilde iets doen voor anderen.”

CliniClowns

Als kind zag Pieter de CliniClowns lopen in het ziekenhuis. Dat maakte veel indruk. “Ik dacht: dat wil ik later ook worden! Op mijn achttiende heb ik zelfs nog op de website gekeken hoe ik auditie kon doen, maar dat is er nooit van gekomen. Onlangs kwam ik weer in contact met CliniClowns om te kijken of we iets voor elkaar konden betekenen en ben ik meegegaan met een bezoek aan het AMC. Het was mooi om na al die jaren weer te zien hoe de clowns contact maken met zieke kinderen.”

Trots

Het maakt Pieter trots dat hij zich nu aansluit als ambassadeur: “Het werk van de clowns en mijn droom om met humor het leven van mensen lichter te maken, sluiten voor mij heel goed op elkaar aan. Ik kijk ernaar uit om het werk van CliniClowns in beeld te brengen en daar mijn eigen twist aan te geven zoals mensen van mij gewend zijn.”

Ilse Beckers, directeur van CliniClowns: “We zijn ontzettend blij en trots dat Pieter een bijdrage wil leveren aan het werk van CliniClowns. Met zijn betrokkenheid en geheel eigen humor kan hij als geen ander ons werk laten zien aan Nederland.”