Ziekenhuisclown helpt kind bij angst en pijn

Kinderen die begeleid worden door ziekenhuisclowns ervaren minder angst en pijn bij medische ingrepen dan kinderen die door hun ouders worden begeleid. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Veel kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen, ervaren angst en pijn bij bepaalde onderzoeken of behandelingen. Dit hindert de behandeling en zorgt voor een negatieve ervaring die ze vaak nog lang met zich meedragen. Dat de aanwezigheid van een clown bij medische ingrepen kinderen kan helpen om met angst en pijn om te gaan, horen wij bijvoorbeeld in verhalen van ouders en zorgprofessionals. Dit is inmiddels ook gebleken uit onderzoek.

Afleiding

Psycholoog Heike Gerger van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC analyseerde 28 bestaande studies uit negen landen. In de studies wordt het effect van clowns vergeleken met andere methoden om angst en pijn te verminderen, zoals bepaalde medicatie. De kinderen ondergingen medische ingrepen, waaronder bloedprikken of voorbereidende procedures voor een operatie.

“Natuurlijk wil elke ouder zijn of haar kind beschermen”, vertelt Gerger. “Met goed bedoelde opmerkingen zoals ‘het is niet zo erg’ of ‘er is niets aan de hand’ proberen zij hun kind te kalmeren. Maar als ouders zelf gespannen zijn, merkt het kind dit gelijk. Dit verbetert de situatie niet.”

‘Laat ouders en kinderen kiezen tussen een clown, medicijn of andere interventie’

Waardevolle aanvulling

Wereldwijd zijn clowns al jaren actief in ziekenhuizen. Meestal werken ze voor organisaties die losstaan van ziekenhuizen, zoals CliniClowns. Ze zijn vaak geen onderdeel van het systeem van de gezondheidszorg.

Volgens Gerger zouden clowns een waardevolle aanvulling zijn in de zorg. “Zij kijken naar wat het kind in een bepaalde situatie nodig heeft. Daar zit hun kracht. Het is niet alleen de lach die positieve gevoelens oproept, maar ook de relatie die ze aangaan met het kind en het vertrouwen en de ondersteuning die clowns geven aan kinderen.”

Laat ouders kiezen

Gerger hoopt dan ook dat ziekenhuisclowns in de toekomst onderdeel worden van persoonsgerichte zorg die ouders kunnen kiezen: “Het verbetert de sfeer in veel situaties. Maar misschien voelt niet iedereen voor deze vorm van afleiding. Laat ouders en kinderen daarom kiezen tussen een clown, medicijn of andere interventie om angst en pijn te verminderen.”

Bron: ​Erasmus MC