×

Geschiedenis

CliniClowns bestaat alweer 25 jaar! Even terug naar hoe het begon…  

In de jaren zestig benadert de Amerikaanse arts-in-opleiding én clown Patch Adams zijn patiënten al als clown. Hij gelooft in een sterke verbinding tussen de sociale omgeving en het welbehagen van patiënten: hun gezondheid kan niet apart gezien worden van de gezondheid van hun familie, de gemeenschap en de wereld.

'The most important thing a clown does in the hospital is to transform the energy in the room.'
- Michael Christensen -

Dat idee wordt gedeeld door Michael Christensen, straatartiest en clown van het gerenommeerde Big Apple Circus. Als zijn broer in de jaren tachtig in het ziekenhuis ligt, komt hij geregeld langs om hem op te vrolijken.  Daar ziet hij hoe belangrijk afleiding en plezier zijn voor kinderen in moeilijke situaties. Op verzoek van de artsen speelt hij tijdens een open dag in het Baby’s & Children’s Hospital of Columbia Presbyterian Medical Centre. Het is een groot succes en het begin van georganiseerde clownsbezoeken aan kinderen in ziekenhuizen. Als zijn broer overlijdt, erft Christensen zijn dokterstas en is clownspersonage Dr. Stubs geboren. In 1986 richt hij de Big Apple Clown Care Unit in New York op.

Rode neuzen in Europa

De positieve verhalen en resultaten rondom Christensen bereiken al snel Europa. Prinses Stéphanie van Oostenrijk zorgt ervoor dat in 1991 in Wenen de Rote Nasen worden opgezet. Voor de Nederlandse professor dokter Tom Voûte (hoofd afdeling Kinderoncologie van het Emma Kinderziekenhuis en het kinder AMC), is dit het teken een CliniClowns pilot te starten. Op 17 november 1992 wordt Stichting CliniClowns opgericht.

25 jaar later

In 1993 speelden de eerste twee CliniClowns met zieke kinderen in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Inmiddels hebben we 76 professioneel opgeleide clowns in vaste dienst. Zij spelen voor zieke en gehandicapte kinderen en vanaf 2018 ook voor mensen met dementie.

Om ook buiten het ziekenhuis zieke en gehandicapte kinderen te bereiken, ontwikkelden we gratis toegankelijke activiteiten. Zo kunnen de kinderen onze clowns ontmoeten op scholen, in instellingen, online en tijdens evenementen en voorstellingen op locatie. Ook komen CliniClowns bij kinderen en hun familie thuis.

Nog lang niet uitgespeeld

We doen doorlopend onderzoek naar het effect van ons werk. Dat blijkt groot. Het is dan ook onze ambitie om er in 2025 voor iedereen te zijn die ons nodig heeft en elke inwoner van Nederland te laten ervaren dat een beetje verbeeldingskracht wonderen doet.

Patch Adams

Michael Christensen

Tom Voûte