search menu noun_57078 arrow-down cadeau kominactie team location calendar close camera euro plus info hand hart-hand person share check edit filters beeldmerk
×

Geschiedenis

CliniClowns werd opgericht op 17 november 1992 door professor dokter Tom Voûte (1936-2008), voormalig hoofd afdeling Kinderoncologie van het Emma Kinderziekenhuis en het kinder AMC. Het idee om zieke kinderen op clowneske wijze te benaderen bestaat al veel langer.

Al in de jaren zestig benaderde de Amerikaanse arts-in-opleiding én clown Patch Adams, zijn patiënten als clown. Hij geloofde in een sterke verbinding tussen de sociale omgeving en het welbehagen van patiënten. Adams was ervan overtuigd dat de gezondheid van een persoon niet apart gezien kan worden van de gezondheid van zijn familie, de gemeenschap en de wereld.

'The most important thing a clown does in the hospital is to transform the energy in the room.'
- Michael Christensen -

De echte inspirator en founding father van CliniClowns is Michael Christensen geweest. Als straatartiest en clown van het gerenommeerde Big Apple Circus ondervond hij in de jaren tachtig hoe belangrijk afleiding en plezier zijn voor kinderen in moeilijke situaties. Toen zijn broer in het ziekenhuis lag, kwam hij regelmatig langs om hem op te vrolijken. Bij zijn overlijden erfde Christensen zijn dokterstas. Zijn clownspersonage Dr. Stubs was geboren. Op verzoek van de artsen speelde hij tijdens een open dag in het Baby’s & Children’s Hospital of Columbia Presbyterian Medical Centre. Dat was een groot succes en het begin van georganiseerde clownsbezoeken aan kinderen in ziekenhuizen. In 1986 richtte hij de Big Apple Clown Care Unit in New York op.

Rode neuzen in Europa

De positieve verhalen en resultaten rondom Christensen bereikten al snel Europa. Prinses Stéphanie van Oostenrijk zorgde ervoor dat in Wenen de Rote Nasen voor het eerst worden opgezet in 1991. Voor de Nederlandse professor dokter Voüte was dit het teken om een pilot van CliniClowns op te zetten in Nederland.

Groei

In 1993 speelden de eerste twee CliniClowns met zieke kinderen in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Tegenwoordig, ruim 20 jaar na de oprichting, hebben we 70 clowns in vaste dienst en spelen we in 100 Nederlandse ziekenhuizen. We leiden nieuwe clowns op tot CliniClown en doen doorlopend onderzoek naar het effect dat ons werk heeft op het welzijn van mensen. Om ook buiten het ziekenhuis zieke en gehandicapte kinderen te bereiken, ontwikkelden we gratis en toegankelijke activiteiten. Zo kunnen de kinderen onze clowns ontmoeten in ziekenhuizen, op scholen, in instellingen, thuis, online en tijdens evenementen en voorstellingen op locatie.

Nog lang niet uitgespeeld

CliniClowns is nog lang niet uitgespeeld. Het is onze ambitie om er in 2025 voor iedereen te zijn die ons nodig heeft en elke inwoner van Nederland te laten ervaren wat een magisch moment van CliniClowns betekent.

Patch Adams

Michael Christensen

Tom Voƻte

search menu noun_57078 arrow-down cadeau kominactie team location calendar close camera euro plus info hand hart-hand person share check edit filters beeldmerk