×

Contact via het beeldscherm is net zo waardevol

CliniClown Pop geniet van het spelen voor de CliniClowns App. “Het is een aparte tak van sport, maar zo leuk om te doen!”

Clown Pop staat voor de webcam met een knalpaarse ballon in haar hand. Het meisje dat zojuist inbelde, houdt niet van ballonnen. “Weg”, zegt ze. Pop stuurt de ballon kordaat uit beeld. Maar als de twee vrolijk verder kletsen, popt de ballon achter Pop weer koppig omhoog. De clown heeft niets in de gaten, dus het meisje wijst. Pop kijkt om, de ballon duikt snel weg. Dan ploept ‘ie opnieuw, nu vanachter Pop’s andere schouder, omhoog. Het meisje lacht: die ballon is eigenlijk best grappig.

Thuisstudiootje

CliniClown Pop, ofwel Desiree van de Wiel, vindt het een mooi voorbeeld van de optische mogelijkheden van de webcam. Ze speelt al vier jaar voor de app en heeft het dus aardig onder de knie. Daarnaast speelt ze meestal in het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie, in het speciaal onderwijs maakt ze bovendien de interactieve voorstelling Speel je mee. Nu het door de coronacrisis niet altijd mogelijk is om ‘live’ te spelen, is haar geïmproviseerde thuisstudiootje op zolder haar enige werkplek. 
Desiree speelt er voor de CliniClowns App met een roze dekbed tegen de muur als achtergrond. Er is een kastdeur waar ze achter kan verdwijnen, attributen liggen binnen handbereik: knuffeltjes, rode neuzen, instrumenten en bellenblaas. “Soms maak ik muziek met de kinderen. Of we spelen met een fictief beest. Als je zelf gelooft dat hier een gevlekt paard rondloopt, ís dat er ook.”

Concentratie

Het spelen op de app is wel totaal anders dan in een ziekenhuiskamer. “Daar lees je een kind makkelijker: waar heeft het behoefte aan? Via dat kleine beeldschermpje kost het meer tijd en concentratie. Soms zit je bovendien voortdurend tegen een kin of alleen een hand aan te kijken. Aan de andere kant, in een ziekenhuiskamer moet je soms stiller zijn omdat er ook nog andere kinderen liggen. Als een kind thuis is kun je soms lekker groot uitpakken qua spel. Het is een aparte tak van sport, maar leuk om te doen.”

Cavia

Kinderen zijn vaak openhartiger via de app, merkt Desiree. “Je komt bij ze over de vloer, zo voelen ze dat. Er komen verhalen over de tuin van oma, de hond en de cavia worden erbij gehaald. Ik weet dat ik in het begin nog twijfelde, is het contact via het beeldscherm net zo waardevol? Die twijfels zijn verdwenen. Het is zo’n uitkomst dat we nu kunnen doorspelen en kinderen digitaal afleiding en plezier kunnen brengen.”
Desiree is al 21 jaar CliniClown, daarvoor deed ze een opleiding tot dramatherapeut en een clownscursus. “Een clown bekijkt de wereld om zich heen zonder oordeel, is open en ontdekkend. Elke keer als ik die neus opzet, zit ik vol in die in die kinderlijke nieuwsgierigheid.”

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen en kinderen met een beperking afleiding en plezier kunnen bezorgen?