×

'In mijn fantasiewereld vergat hij dat hij niet kon lopen'

“Je mag me alles vragen, echt alles”, zegt Clown Boem tegen de negenjarige Jazzy. “Ik kan namelijk alles.” Jazzy glundert. “Kan je vliegen?” Boem spreidt zijn vleugels uit en zweeft door de ziekenhuiskamer. Vanuit de lucht zwaait hij even naar Jazzy en zijn moeder, waarna hij de landing weer inzet. Jazzy ligt in een deuk.
 

Clown Boem, ook wel Hans Karg genoemd, is sinds 2001 CliniClown. Zijn route hier naartoe is lang geweest, hij volgde verschillende opleidingen. Zo vertelt Hans over die ene keer dat hij voor zijn opleiding een presentatie moest doen. Zijn tekst had hij helemaal uitgeschreven en kon hij achterstevoren nog steeds opzeggen. “Toch ging er iets mis, ik weet niet meer wat, maar de klas lag dubbel. Vanaf dat moment besloot ik de rest van de presentatie te improviseren.”

Medeleerlingen van Hans suggereerden dat hij eens bij de clownsstichting in Amsterdam kon gaan kijken. Dat zou namelijk écht iets voor hem zijn. Hans bezocht de open dag en het was voor hem meteen duidelijk. “Dit is het!” Gelukkig vond de clownsopleiding dat ook, want Hans mocht na het behalen van zijn diploma meteen beginnen.

Deze clownsopleiding had ook een project lopen bij de Pleisterclowns, een organisatie die in 2001 fuseerde met CliniClowns. Wat, na hard werken, begon met een dag in de week als clown in het ziekenhuis werken, werden er al gauw twee en drie.

Stuiterende bellen

Als CliniClown bezoekt hij nu meerdere dagen per week zieke kinderen in het ziekenhuis. Tijdens een van deze bezoeken kwam hij Jazzy tegen. Jazzy was ziek, had een allergische reactie. “Hij was zo slap als een vaatdoek en kon niet meer lopen”, vertelt Hans.

Ik kan een hele speciale magische truc”, vertelt Boem aan Jazzy. Hij blaast enkele bellen en laat ze stuiteren op zijn knie. Verwonderd volgt Jazzy de stuiterende bellenblaasbel. “Wauw! Hoe doe je dat?” Boem blaast de bel naar Jazzy. “Je hoeft je knie alleen maar omhoog te doen.” De bel stuitert op de knieën van Jazzy, maar de jongen wil meer. Hij wil het net zo goed kunnen als Boem. “Kom maar, dan zal ik het je leren. Jij kunt het namelijk ook”, zegt clown Boem behulpzaam.

Moeizaam maar enthousiast komt Jazzy overeind. Terwijl hij zich vasthoudt aan het bed gaat hij staan. Boem blaast opnieuw een magische bel naar Jazzy. Hij stuitert de bel maar liefst twee keer, van knie naar knie. Een nieuwe bel wordt de kant van Jazzy opgeblazen… en Jazzy laat het bed los. Hij laat de bel nog een paar keer op zijn knieën stuiteren. Boem kan het niet geloven. “Je kan het!” En ineens realiseert Jazzy het ook. Hij loopt!

Alles kan

“Ik vind het fantastisch dat ik kinderen in hun kracht kan zetten door samen te verdwijnen in onze fantasie,” zegt Hans enthousiast. “Je draagt toch bij aan een mooi moment. En mooie momenten onthoud je makkelijker dan ellende.” Die kracht van verbeelding was precies wat Hans kon inzetten tijdens zijn bezoek aan Jazzy.

“Als clown geloof je in alles. Alles kan en daar gaat de clown onvoorwaardelijk voor.” Het werd een spel waar Jazzy inspiratie uit kon halen. “Ik nam hem mee in de fantasie. In mijn fantasiewereld vergat hij dat hij niet kon lopen.”

Uiteindelijk vindt Hans het belangrijk dat hij kinderen een mooi moment heeft bezorgd. “Ze hoeven niet te schaterlachen, nee. Als clown ben ik blij als de kinderen afgeleid zijn en een fijn moment hebben gehad.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer je oude mobiel of cartridges!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?