×

Even lekker bellen met clown Dikkie vanuit de tandartsstoel

De CliniClowns spelen momenteel niet in ziekenhuizen of instellingen. Gelukkig zijn ze volop aanwezig op de CliniClowns App. Dikkie is online CliniClown van het eerste uur. “Via de webcam duik je net zo makkelijk samen die fantasiewereld in.”

Kinderen die de CliniClowns App vaak gebruiken kennen de muzikale Dikkie bijna allemaal. Dat is toch die clown die denkt dat hij altijd alles beter kan? Je kunt vet met hem lachen, maar hij kan ook goed luisteren.

Voor kinderen met een ziekte of beperking is het contact via de CliniClowns App soms een deel van hun leven, vertelt Gerard Walters, inmiddels al bijna twintig jaar CliniClown Dikkie. “Zij missen vaak sociale contacten, zitten veel thuis. Op de app kunnen ze onbezorgd geinen of hun verhaal kwijt. Je wordt een beetje een vriend van ze.”

Lesje

Gerard speelt in ziekenhuizen en voor mensen met dementie, maar is bovendien al zo’n vijftien jaar online CliniClown. Hij maakt filmpjes en speelt met clown Soest wekelijks voor de webcam. Kinderen kunnen videobellen met de clowns of op hun eigen moment filmpjes bekijken. Momenteel worden hiervoor meer clowns ingewerkt. Vanochtend nog gaf Gerard collega’s een lesje in het spelen voor de camera. “Vijftien jaar geleden was internet nog niet zo snel. Als je dan hallo zei tegen een kind, duurde het echt een tijdje voordat je aan de andere kant een hallo terugkreeg”, lacht hij. “Of een kind vertelde net een heel verhaal en dan viel het beeld weg. Dan belden we nog even op, sorry, wat wilde je nou vertellen?”

“Dat is namelijk de kracht van de clown: vervelende dingen omzetten naar iets wat gek, leuk of fijn is."

Ontwikkelen

Tegenwoordig bellen kinderen in vanaf hun vakantieadres om het zwembad even te laten zien. Of onderweg naar school. Lachend: “Of bij de tandarts. Die heeft toen via de camera meteen maar even de mond van clown Dikkie bekeken.”

Gerard ontving tal van bedankbriefjes van volwassenen die zich als kind gesteund voelden door het contact. “Je ziet ze opgroeien. Zo trof ik vaak een meisje met een longaandoening, zij moest dagelijks worden beneveld. Dat wilde ze niet. Haar moeder stelde toen voor dat ze eerst moest nevelen, daarna mocht ze dan via de app met Dikkie kletsen. Dat werkte goed, het nevelen ging stukken makkelijker. Uiteindelijk kreeg ze nieuwe longen, ter afsluiting ben ik nog bij haar langs geweest.”

Lied

Of dat meisje dat het altijd had over het gemis van haar overleden vader. “Met meerdere clowns hebben we een lied over hem gemaakt. Hoe spreek je het kind aan en ga je mee in zijn of haar verhaal, dat is het uitgangspunt. Uiteindelijk krijgt dat verhaal een draai. Dat is namelijk de kracht van de clown: vervelende dingen omzetten naar iets wat gek, leuk of fijn is. Live of via de webcam, je duikt net zo makkelijk samen die fantasiewereld in.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!