×

‘Iedereen heeft behoefte aan contact’

Trudie speelt sinds 2015 als CliniClown Luut voor mensen met dementie. Ze verloor haar hart aan dit werk. In het Dr. Sarphatihuis, een locatie van Amsta in Amsterdam beleefde ze een onvergetelijk moment met Marijke.

Trudie is een echt theatermens. Ze deed de mime opleiding, stond jaren op de planken in het theater en regisseerde acteurs. Nu speelt ze als CliniClown Luut voor mensen met dementie. Haar karakter Luut staat dicht bij haar: “Luut is doortastend, een beetje brutaal. Zeker bij mensen met dementie werkt dit goed, ervaar ik. Luut durft contact te maken waar iemand anders zich misschien afgewezen zou voelen. Mensen met dementie hebben soms een norse uitstraling doordat hun gezichtsspieren niet meer goed werken. Luut laat zich daar nooit door afschrikken.”

Een bijzondere samenwerking

“Als CliniClown kom ik regelmatig in het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam”, vertelt Trudie. “Meestal samen met clown Pula, omdat we elkaar zo fijn aanvullen. Zij maakt de sfeer en ik de muziek. Bij Marijke zag je het effect van onze bijzondere samenwerking. Mijn tonen, en die zacht wapperende doek van Pula tegen Marijkes wang, maakte echt iets los bij haar.”
 
De CliniClowns spelen meestal in een huiskamer voor 6 tot soms 15 mensen tegelijk. “Het is voor mij belangrijk dat de kamer een eenheid wordt. Iemand die verzonken in zijn eigen wereld aan tafel zit, is net zo belangrijk als een bewoner die moppen zit te tappen.”

Maak ook dit soort mooie momenten mogelijk...

Een familiegevoel

"Ik zou het geweldig vinden als veel meer mensen met dementie zo’n klein moment van geluk mogen ervaren.”

Trudie verbaast zich vaak over het ‘familiegevoel’ dat ontstaat bij een bezoek. “Als we even op iemand zoals Marijke focussen, zie je dat de andere bewoners dat ook mooi vinden. Ze laten haar in de schijnwerpers staan, praten er niet doorheen, geven een goedkeurend knikje. Zo wordt het een gedeelde ervaring. De kamer wordt één. Dat zijn voor mij de mooiste momenten.”

De dementie is even weg

“Dit werk is waar mijn hart ligt”, vertelt Trudie. “Bij de CliniClowns-methode staat de persoon met dementie altijd centraal. Je gaat niet terug naar wie ze waren, maar zoomt in op wie ze nu zijn. Samen ben je in het hier en nu. De dementie is even weg. Ik zou het geweldig vinden als veel meer mensen met dementie zo’n klein moment van geluk mogen ervaren.”
 
Wil jij ook dat de CliniClowns meer mensen met dementie even een klein moment van geluk geven? Help dan met een donatie!