×

Mathijs neemt als CliniClown Hup altijd de tijd: ‘En met veel plezier’

‘Even’ videobellen met Hup? Dat zit er voor kinderen meestal niet in. Al kletsend zijn ze zo een halfuur verder.

Danielle videobelt met clown Hup, ze wil iets vertellen over haar sondevoeding. Hup gaat ervoor zitten en Danielle, een meisje dat vanwege een ernstige spierziekte het grootste deel van de dag ligt, doet een gedetailleerd verslag van de nieuwe instellingen van haar sonde. Na een kwartier is ze klaar. Oh nee: “Je moet dit ook nog even aan Kakkie vertellen. Is Kakkie daar?”

Hup haalt zijn trouwe handpop tevoorschijn, samen praten ze hem bij. Net zo uitgebreid als de eerste keer. “Pas als Kakkie het ook begrijpt is het voor haar rond”, lacht Mathijs Scheeper (clown Hup). Dit is een onderdeel van de verwerking bij Danielle, weet hij, daarom zal hij ook niet snel op de rem trappen. “Ik kan zo twintig minuten tot drie kwartier kletsen, ook met andere kinderen.”

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Danser met zorghart

Mathijs werkt ongeveer acht jaar als CliniClown. “Als kind wilde ik altijd de zorg in, iets met mensen doen.” Op de middelbare school ontdekte hij zijn danstalent. “Ik was op slag verliefd, dit wil ik, dit kan ik.” Hij koos toch voor de opleiding Sociaal Pedagogisch werk, en stoomde daarna alsnog door naar de dansacademie. Na vijf jaar freelancen als danser, cirkelde hij terug naar de zorg. “Ik werd woonbegeleider voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.” Zijn cliënten liepen met hem weg, maar er knaagde iets. “Ik miste het creatief bezig zijn.” Een documentaire over clownswerk in de zorg gaf hem het laatste zetje. “Ik keek samen met een cliënt, na afloop hadden we allebei tranen in onze ogen. ‘Dit moet je doen Mathijs’, zei ze.” Om de hoek van zijn huis zat toevallig een clownsopleiding. “Ik schreef me in en twee jaar later werd ik aangenomen door CliniClowns.”

Kleine ziekenhuizen

Op dit moment speelt Hup vanwege corona vooral online. Normaal gesproken werkt hij samen met clownsmaatje Bop (Thomas Scheuerman) in vijf ziekenhuizen in de regio zuid, waaronder het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam. “Ik was bezig met een onderzoek hoe we de service voor deze kleine ziekenhuizen kunnen uitbreiden en verbeteren, maar dat ligt nu even stil.” Zijn dansachtergrond komt in zijn clownswerk goed van pas. Nog steeds doet hij weleens een pirouetje. “Ik ben een fysieke clown, klim overal op, val overal vanaf, rol met kinderen over de vloer. Hup kan niet goed stilzitten.”
 
Als clown brengt Mathijs lucht, denkt hij zelf. “Ik zou het samenvatten als adem. Lucht erin, lucht eruit. Altijd met plezier.” Hij legt veel van zijn eigen karakter in de clown. “Een beetje tuttig en naïef, een prater. Gekke trekjes die je in het normale leven onderdrukt kun je hier lekker uitleven. Een vaas omgooien en dan boos vragen wie die daar heeft neergezet, om te ontdekken dat je dat zelf was. Heerlijk.”

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?