×

Samen met Keet een vette pannenkoeken-hit scoren

CliniClown Keet ofwel Alissa Schaeffer, vermaakt zich prima als nieuwkomer op de CliniClowns App. “Dit is supergaaf!”

Een groen glittergordijn met rode neusjes erop gespeld. Aan de muur een bordje: DJ Keet. Ergens in een hoekje slingeren eenhoornsloffen, veel knuffels, oude gitaren en een verdwaalde dinosaurus. In het midden van haar zolder, nu tot houtje-touwtje studio omgetoverd, staat een loop station, een muziekcomputer. Die gebruikte Alissa al veel, omdat ze naast haar werk als CliniClown Keet ook zangeres is. Bij de kinderen die inbellen op de app, blijkt het ding een succes. “Ik heb al een paar keer een vette beat gemaakt samen met kinderen. Supergaaf.”

Keten

"Kinderen willen graag gezien worden en op de app"

Alissa is nieuw op de CliniClowns App. Normaal speelt ze in ziekenhuizen, een revalidatiecentrum en een instelling voor kinderen met verstandelijke beperkingen. Nu dat niet gaat vanwege het coronavirus, kan ze als clown Keet op de CiniClowns App toch doen wat ze het allerleukste vindt: kattenkwaad uithalen. “Keet is energiek, dol op avontuur en vooral op muziek”, vertelt Alissa. Ze is blij verrast over het enthousiasme van kinderen. “Het eerste uur dat ik online ging, belden er massa’s kinderen in die kennis wilden maken. ‘Hé Keet, wat leuk dat je er bent!’”

Operatie

Cliniclown zijn is haar droombaan. Na een toneelopleiding en een opleiding tot dramatherapeut, besloot ze auditie te doen, toen ze clownerielessen had gevolgd. Dat in combinatie met zorg en kinderen, lag haar enorm. “Ik werd zelf als kind twee keer geopereerd. Ik herinner me goed hoe bang ik was. Laatst dacht ik nog, had ik maar twee clowns aan mijn bed gehad, dat geeft zoveel verlichting. Een kind hoeft niet per se heel hard te lachen om mijn spel, het gaat erom dat het even ontspant.”

Hit

Ook op de app lukt dat Keet goed. “Zullen we samen een hit maken”, vraagt ze aan een jongetje dat veel van muziek houdt. Hij knikt enthousiast. Alissa lacht: “Het is leuk om mijn loop station in te zetten. Oudere kinderen zeggen: er moet een gitaar in, een sax, drums en een basgitaar. Jonge kindjes zeggen: er moet in ieder geval in dat ik van pannenkoeken houd.”

Wennen is spelen voor de app wel. “Vandaag had ik tegelijkertijd twee jongens, de ene zag ik half, de andere op zijn kop. Maar het contact is fijn. In het ziekenhuis kom je vaak met twee clowns tegelijk binnen, dat is voor sommige kinderen spannender dan wanneer ze lekker thuis met een tablet op de bank zitten.”

Wereldje

Alissa is blij dat de kinderen die nu gedwongen thuis zitten toch even wat afleiding kunnen krijgen via de app. “Met name het wereldje van kinderen met een handicap of chronische ziekte is soms al best klein. Via de app kunnen ze even aan andere dingen denken dan aan ziek zijn. Ze willen graag gezien worden en op de app, met een op een spel lukt dat bij uitstek.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!