×

Samen op bezoek bij Roos: ‘Hee hoi, wie ben jij?’

De clowns spelen nu op volle kracht op de CliniClowns App. Voor Mareen Hoek, alias clown Roos, was het even wennen. “Ik stond met vlinders in mijn buik op, die eerste dag”.

Clown Roos heeft bij haar video-vuurdoop last van wat ‘technische onhandigheden’. Zij ziet wel kinderen op haar scherm, maar zij zien haar niet. “Roos, Roos, waar ben je?!” Een minuut later is het gefikst en verschijnt Roos in beeld. Ze heeft haar thuisstudio in de logeerkamer ingericht met een klapstoel - waar ze lekker onhandig mee kan vallen - roosjes en slingers. Een barkruk is omgebouwd tot iPhone-standaard.

Normaal is clown Roos te vinden in de ziekenhuizen van Enschede, Almelo en Doetinchem, en in drie zorginstellingen voor mensen met dementie. Spelen voor de app was er niet eerder van gekomen.  Nu is ze elke dinsdag en donderdag online. “Ik stond met vlinders in mijn buik op”, vertelt Mareen over haar eerste keer. “Het is allemaal nieuw voor me dus ik was superzenuwachtig.”

Gezellige boel

Al snel werd het een gezellige boel. “Bij sommige sessies op de app sluiten er meer kinderen tegelijk aan. Je ziet dat ze dan ook met elkaar aan de praat raken. ‘Hee hoi, wie ben jij’. Heel grappig.” Bij Mareen brengt het spelen op de app fijne herinneringen boven. “Als kind zat ik veel op mijn kamer, ondergedompeld in mijn eigen wereld. Ik verzon hele verhalen, de sterren op de posters op mijn muur vormden mijn publiek. Dat gevoel komt nu terug. Samen met de kinderen creëer ik een wereld waarin je alles kunt doen en enorm veel lol hebt.”

Improvisatie

Mareen begon vier jaar geleden als CliniClown. Daarvoor had ze er al een flinke theatercarrière op zitten. Na haar opleiding tot docent drama, speelde ze, regisseerde ze, gaf ze les. Ook zat ze 12 jaar bij een theatersportgroep. “Met name dat laatste was de perfecte leerschool voor mijn clownswerk dat ook op improvisatie drijft.”

Clown Roos is een tikje verwaand, herkenbaar aan haar klikkende hakjes en kleurige jurk. “Ze denkt dat ze slim is, maar eigenlijk is ze vrij naïef”, lacht Mareen. “Dat werkt goed, Roos wordt vaak op weg geholpen door kinderen.”

"Samen met de kinderen creëer ik een wereld waarin je alles kunt doen en enorm veel lol hebt.”

Onuitputtelijk enthousiasme

Wat ze mooi vindt aan het werk? “Je begint elke keer met een lege bladzijde, het kan alle kanten op en je weet nooit waar je samen uitkomt.” Ook op de app werkt het zo. “Ik zie bij de kinderen op het beeldscherm een onuitputtelijk enthousiasme, ze krijgen er geen genoeg van. Het is zo fijn dat dit kan.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!