×

‘De CliniClowns accepteren kinderen zoals ze zijn’

In Behandelcentrum Zonnehof Spijkenisse zijn ze altijd blij als de CliniClowns langskomen. Groepsleidster Natascha van der Hoeven: “De clowns spelen perfect in op de belevingswereld van onze kinderen.”

“Dag jongen, tot morgen maar weer.” Groepsleidster Natascha Van der Hoeven neemt aan het einde van een enerverende schooldag afscheid van haar leerlingen. De CliniClowns en hun Klein Zintuigen Orkest brachten vanmiddag een bezoekje. In vroegbehandelgroep Jungletuin voor kinderen tot vijf jaar, prikkelgevoelig en met een anders lopende ontwikkeling, brengt zo’n bezoek veel plezier én reuring.
 
Behandelcentrum Zonnehof, onderdeel van zorgorganisatie Ipse de Bruggen, begeleidt kinderen van verschillende leeftijden en niveaus. “Dat loopt van een verstandelijke beperking van een heel laag niveau tot schoolvoorbereidend niveau, dus kinderen die later naar het speciaal onderwijs toe zullen stromen.” Kinderen kunnen zich er ontwikkelen via spel en therapie.

Het thema is ‘Clowns’

“De kinderen vinden de clowns echt prachtig, maar voor sommigen is het ook wel een beetje spannend”, lacht Natascha, terwijl ze superrelaxed haar klasje opruimt. Het Klein Zintuigen Orkest is helemaal toegesneden op kinderen met een beperking. De voorstelling Post, vandaag gespeeld door clowns Pief, Bes en Hup, is perfect voor de kinderen van Jungletuin, vindt ze. “Het is elke keer weer een verrassing hoe de kinderen reageren.”
 
De CliniClowns gaan bij alle groepen langs. In sommige groepen worden de kinderen voorbereid om hen niet te veel te overdonderen. Natascha maakte een heel thema van, de muur hangt vol met clownstekeningen en foto’s van de kinderen in een clownsuitdossing. “In groepen met echt heel laag niveau kun je de kinderen niet voorbereiden, dan gaat het echt om het moment.”
 
De clownsbezoekjes zijn behalve plezierig, ook waardevol, vindt Natascha. Het spel en de interactie geeft de groepsleiders aanknopingspunten bij observaties. “De clowns zijn onbekenden voor onze kinderen, het is voor ons interessant om te zien hoe ze daarop reageren.”

Interactie tussen kinderen en clowns

De kinderen worden uitgedaagd tot interactie met elkaar en met de clowns. “Ik zag een jongetje tijdens het spel zijn buurman aantikken: ‘moet je nou eens kijken’. Dat is bijzonder, want door hun jonge leeftijd en soms door de beperking zie je dat hier niet zo snel. Waar de kinderen normaal in zichzelf kruipen, laten ze nu duidelijk meer plezier en interactie zien.”
 
Volgens Natascha spelen de clowns in op de kracht van elk kind. “Dat vind ik superknap. De clowns ‘lezen’ een kind heel goed. Ook bij de kinderen die nauwelijks verbaal communiceren weten de CliniClowns iets te raken waardoor ze contact krijgen en zorgen voor een glimlach.”
 
De voorstelling heeft meerdere lagen, weet Natascha; “Ik ken de voorstelling zo goed, ik kan wel mee gaan spelen”, lacht ze. “De clowns spelen met hun muziek in op de kinderen die non-verbaal communiceren. Het echte spel spreekt de kinderen aan die een wat hoger niveau hebben.”
 
“Als kinderen liever van een afstandje kijken, is dat ook goed”, ziet Natascha. “Op een voor hen veilige manier worden ze dan toch bij alles betrokken. Kleine signalen als oogcontact of gebaren zijn dan net genoeg voor de kinderen om zich gezien te voelen. De clowns accepteren kinderen zoals ze zijn.‘
 

Vond je dit verhaal mooi en wil je de CliniClowns graag steunen? Lever dan je lege cartridges in!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'De clowns mogen bij ons echt altijd binnenkomen'

De eerste keer dat Benthe (5) CliniClowns Tip en Pom zag, was ze een beetje opstandig na alweer zo'n vervelende ziekenhuisopname. Maar de clowns konden bij haar toch nog een lachje tevoorschijn toveren.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?