×

‘De CliniClowns hebben Belle er doorheen gesleept’

Leukemie haalde het leven van Belle (nu 6) overhoop. Met CliniClown Pom beleefde Belle in het ziekenhuis ondanks alles de mooiste avonturen.

Belle lacht ondeugend naar CliniClown Pom. Samen staan ze voor de kerstboom in de oncologiepoli van het Amalia kinderziekenhuis (Radboudumc) in Nijmegen. “Kijk die joekels van kerstballen”, fluistert Pom. Eén blik is genoeg. “Zullen we?”, gniffelt Pom. Belle knikt glunderend. Als niemand kijkt, pikken ze razendsnel twee gouden ballen uit de boom. “Jongens, dat kunnen jullie niet maken”, buldert clown Tino nog. Maar de twee vriendinnen rennen gierend over de ziekenhuisgang met hun buit. “Waar zullen we ze verstoppen?”

Ellen, alias CliniClown Pom, lacht als ze aan dit moment terugdenkt. Ze had vanaf het eerste moment een klik met Belle. “Vaak moet je als CliniClown de situatie eerst even aftasten. Maar Belle ging er gewoon vol voor.”

Een loodzwaar traject

Belle belandde in het ziekenhuis nadat er een bultje in haar lies oppopte. Moeder Sietske voelde meteen aan dat het niet goed zat. Leukemie, zo luidde op 8 december 2017 de diagnose. Een loodzwaar traject met chemokuren volgde. Belle heeft het Ikaros gen, dat de kans op terugkeer van de ziekte vergroot. Daarom krijgt ze in het Utrechtse Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie nog een extra jaar chemo’s.

Even ontspannen

Ellen maakte Belle’s ziekteproces van dichtbij mee en zag Belle vechten voor haar leven. Als Belle niet lekker was, speelde ze met clown Tip lieve muziekjes aan haar bed. Maar ze beleefden ook de wildste avonturen samen. Tip en Pom steunden Belle bovendien als ze werd aangeprikt. Dat werkte, Belle was dan veel minder gespannen.

Geef Belle ook in het Prinses Maxima Centrum een lichtpuntje

"Belle mist de clowns verschrikkelijk. Het was zo fijn om te zien hoe ze haar ellende even vergat, zodra ze de clowns zag.”

Belle moet nog een jaar chemo’s ondergaan. Daarvoor gaat ze naar het Prinses Maxima Centrum. Helaas zijn daar geen CliniClowns op de dagen dat ze behandeld wordt. “Belle mist de clowns verschrikkelijk. Het was zo fijn om te zien hoe ze haar ellende even vergat, zodra ze de clowns zag”, aldus Sietske.

Wil jij ook dat Belle haar zorgen weer even vergeet? Help CliniClowns met een donatie!

Ontdek hoe Ellen (Cliniclown Pom) haar droombaan vond. Klik hier