×

‘De clowns hebben het leven van Sterre gekleurd’

Sterre* had een bijzondere band met de CliniClowns. In dit verhaal uit 2019 vertelt ze wat het contact toen voor haar betekende. “De clowns geven me afleiding. Ze voelen wel een beetje als vrienden.”

“Hé Wub, hoe gaat-ie? Was het logeren afgelopen weekeinde leuk?” Clown Dikkie kijkt schattend in de webcam. Via de CliniClowns App heeft hij contact met Sterre, 'Wub' is haar nickname op de app. Thuis tuurt ze lachend naar het scherm van haar tablet, ze is wel in voor een praatje met Dikkie. Vrolijk vertelt ze hem wat ze heeft meegemaakt in het vakantieoord, speciaal voor mensen met een beperking.

Een uitkomst

Sterre is rolstoelgebonden, ze heeft cerebrale parese, een hersenaandoening die ontstaat voor of rond de geboorte. Deze zorgt onder anderen voor motorische storingen en maakt ook praten soms wat lastig. Contact maken met anderen is dus niet altijd vanzelfsprekend. Juist daarom is de CliniClowns App een uitkomst, vindt haar vader: “De meeste mensen pakken de auto of de fiets en stappen zomaar de wereld in. Kinderen als Sterre moeten de wereld naar zich toe halen. Internet, en ook de clowns, zorgen ervoor dat de buitenwereld bij haar binnen komt.” Sterre kent de clowns voornamelijk van de app, ook al ontmoette ze hen al eens in een akelige ziekenhuisperiode. “Als ze kwamen was dat zeker fijn, maar ik was toen eigenlijk te ziek om echt te genieten”, zegt ze.

Lach en een traan

Sterre op de CliniClowns App

De app is supermakkelijk voor Sterre, ze zit er dagelijks op. Ze heeft zelfs een databundel gekocht om ook in de auto of op school te kunnen webcammen. Het contact is belangrijk voor haar. “De laatste tijd pieker ik weleens”, vertelt Sterre. “De clowns geven me afleiding. Het is leuk om gewoon lekker te kletsen en de dag door te nemen.” Haar vader vult haar aan: “De clowns zijn goed op de hoogte. Als ze iets speciaals heeft gedaan, vragen ze haar ernaar. Het is echt een bijzonder contact, met een lach en een traan.”

Als vrienden

“Ze voelen wel een beetje als vrienden”, beaamt Sterre. Het meisje helpt daarom door het maken van promotie voor CliniClowns waar ze maar kan. Laatst hielp ze nog vriend van school een account voor de app aan te maken. Vader Silvester lacht: “Of er gaan heel veel folders mee naar school of op vakantie, die worden dan echt overal neergelegd.”

Sterre heeft door de clowns zelfs koningin Máxima ontmoet. Silvester: “Jaren geleden, net voordat het CliniClowns College voor het eerst openging, mocht ze als proefpersoon uitproberen of je er met een rolstoel goed terecht kan. Bij de opening heeft ze vervolgens gesproken met de koningin.”

Trots

​Sterres vader is apetrots op zijn dochter, en dankbaar voor het mooie contact met de clowns. “Ik heb een dochter met een beperking die echt iets leuks van het leven probeert te maken. De clowns ondersteunen haar daar via de app dagelijks in. Dat is echt een cadeautje.”

Sterre overleed in 2020. In de tv-uitzending van Tijd voor MAX op 6 oktober vertelden haar ouders over de moeilijke periode en de bijzondere band die ze had met de CliniClowns. Benieuwd naar deze uitzending? Kijk de uitzending van Tijd voor MAX hier terug.

Laat jij kinderen zoals Sterre even vergeten dat ze ziek zijn?