'Dit contact geeft haar een stukje vreugde'

Artsen voorspelden dat Norah (12) niet zou leren lopen en weinig zou leren praten, maar daar heeft ze zich doorheen gevochten. “Ze blijkt zo’n strever te zijn”, vertelt haar moeder Jolanda. “We knijpen onze handen dicht.”

Rond haar eerste levensjaar merkte moeder Jolanda dat haar dochters ontwikkeling achterliep. “Ik voelde al wel dat er iets niet klopte, maar ik kon mijn vinger er niet op leggen. Ze groeide wel, maar net niet snel genoeg.” Norah had veel last van haar oog en daarom nam Jolanda haar mee naar de kinderarts. “De arts zei tegen ons: ‘Ik maak me niet zoveel zorgen om dat oog, dat komt wel goed. Maar wel om haar lichamelijke ontwikkeling.’ Toen is het balletje snel gaan rollen.”

Geen kaders

De artsen hebben vele onderzoeken uitgevoerd, maar er is niets bijzonders ontdekt. Zo kunnen ze op genetisch en DNA-niveau niets vinden wat afwijkt. Zowel lichamelijk als verstandelijk heeft Norah haar beperkingen, maar de exacte oorzaak blijft onduidelijk. In het begin vond Jolanda dit erg lastig. Destijds wilde ze graag weten wat Norah wel en niet kon, maar nu ziet ze ook de voordelen ervan in. “Het is misschien ook wel een geluk dat we het niet weten”, vertelt Jolanda. “We hebben nu geen kaders waar we binnen moeten en kunnen denken.”

Verrassing

Norah kent de CliniClowns uit haar tijd in het ziekenhuis, waar ze nog de kat uit de boom keek. Maar naast de bezoeken in het ziekenhuis zorgen CliniClowns Joep en Polleke voor de nodige ondersteuning tijdens Norah haar wekelijkse therapiesessies. “Therapie met Joep en Polleke vindt ze zo geweldig. Ze komt dan zo vrolijk thuis”, vertelt Jolanda uitgelaten. Naast dat de clowns in tijden van corona nog steeds gezellig meedoen via de CliniClowns App besloten ze dat het tijd was voor een bezoek.

“Ik had niets gezegd zodat het echt een verrassing voor Norah was”, vertelt Jolanda. “Wat was ze blij! Het was al snel heel vertrouwd en veilig. Ze deden het zo ontzettend leuk.” CliniClowns Joep en Polleke kwamen met hun schoonmaakbedrijf een bezoekje brengen aan Norah. “Ze vond het allemaal prachtig. Helemaal nadat de ramen waren schoongemaakt en ze erop gingen schrijven. We hebben dit er een week op laten zitten om er nog maar even van te genieten.”

Geef kinderen zoals Norah een moment van afleiding en plezier.

Het plezier spat er vanaf

Naast de therapiesessie en de schoolbezoeken spreekt en ziet de razend enthousiaste Norah de clowns ook dagelijks via de CliniClowns App. Haar moeder krijgt al de spannende avonturen en verhalen te horen. Zo praat Norah over de gesprekken die ze heeft op de app of de leuke grapjes die worden gemaakt. “Het plezier van Norah spat ervanaf. Je hoort haar giebelen en je ziet haar huppelen. Dit contact geeft haar een stukje vreugde.”

Handjes dichtknijpen

Naast dat Norah lichamelijk veel kleiner is dan ze zou moeten zijn, zal ze altijd moeite blijven hebben met lopen, bewegen en haar motoriek. Toch heeft ze bij haar lichamelijke problemen geen hulp van het ziekenhuis nodig. De artsen voorspelden eerder dat Norah waarschijnlijk niet zou leren lopen en weinig zou leren praten, maar daar heeft ze zich doorheen gevochten. “Ze blijkt zo’n strever te zijn. Ze loopt niet alleen, maar ze rent zelfs nu en dan. Soms kletst ze zelfs de oren van mijn hoofd”, vertelt Jolanda lachend. “We knijpen onze handen dicht.”

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier