×

Door de ogen van Iris: bijzondere portretten van CliniClowns

In periode dat Iris op haar zestiende in het ziekenhuis lag, speelden de CliniClowns een belangrijke rol. Nu is ze 26 en maakt ze voor de foto expositie van KiKa portretten van ‘haar’ CliniClowns.

“Eigenlijk dacht ik ‘hallo, ik ben zestien, wat moet ik met CliniClowns"

Iris was 16 jaar toen ze in 2009 met in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis belandde. Er was lymfeklierkanker ontdekt. De dokter schatte in dat ze een week moest blijven maar het werd bijna een half jaar. Het was een enge en onzekere periode waarin steeds andere complicaties optraden. De moeder van Iris woonde zo’n beetje in het ziekenhuis en ook oma was er vaak. Behalve Iris, had oma nog een goede reden om langs te komen, en dan vooral op dinsdag. Dan kwamen de CliniClowns langs. Iris vertelt: “Eigenlijk dacht ik ‘hallo, ik ben zestien, wat moet ik met CliniClowns’. Maar dat had ik mis. Jopie en Oepke speelden precies in op wat ik op dat moment nodig had. Al snel kwamen ze erachter dat ik fan was van Nick & Simon, en daar hebben ze flink gebruik van gemaakt. Ze maakten me vrolijk en zelfs mijn moeder en oma lagen vaak dubbel van het lachen. De CliniClowns zijn voor ons een fijne herinnering als ik terug denk aan die moeilijke tijd.”

Foto eerbetoon

CliniClowns portreten Kika.

Toen Iris (nu 26) gevraagd werd mee te doen aan een foto expositie voor KiKa dacht ze aan ‘haar’ CliniClowns. “De expositie heet ‘Door de ogen van...’ Kankerpatiënten en ex-patiënten worden gekoppeld aan een al dan niet bekende fotograaf, maar fotograferen ook zelf. “Ik ben op pad gegaan met fotograaf Manon van der Zwaal. Het was zo bijzonder om Jopie en Oepke na tien jaar weer te zien in het Radboud. Ik wilde in hun portretten de essentie van een CliniClown vangen en de band die ik met ze heb. Ik wilde laten zien dat CliniClowns geen gewone clowns zijn. Ze zijn subtiel en geniaal in het afstemmen op wat je als kind nodig hebt. Voor mij zijn ze heel bijzonder.”

​Ook Manon van de Zwaal portretteerde de CliniClowns. De expositie ‘Door de ogen van ...’ is te zien in Museum Hilversum vanaf 4 april t/m 7 april. De portretten worden geveild op www.catawiki.nl/KiKa. Bieden kan tot en met 24 april. De opbrengst gaat naar KiKa. De koper hoort pas na de koop of hij het portret van Iris of Manon heeft gekocht.
 
(Let op: de portretten staan op 3 april om 12.00 uur op Catawiki).

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?