‘Een cadeautje voor het slapengaan’

De schrik was groot toen Tijn (5) ernstig benauwd werd opgenomen in het ziekenhuis. Vader Kevin vertelt over de spannende dagen en het rustgevende bedtijdbezoek van de CliniClowns.

Het is een nachtmerrie als je kind benauwd is. Je kunt niks doen, je voelt je machteloos omdat je je manneke niet kunt helpen. Het begon ermee dat Tijn de hele dag sliep, dat is niets voor hem. En dat hij ineens heel snel ademde. ‘s Nachts werd het ademen lastiger en moest hij spugen. We reden toch maar naar de huisartsenpost. Vervolgens konden we door naar de Spoedeisende Hulp. Tijn moest de eerste paar dagen zelfs in isolatie, ook vanwege het vernevelen met een speciaal kapje om het uur.

Genoeg van de spanning

We zijn nu een paar dagen verder. Mijn vriendin en ik proberen hem bezig te houden en gerust te stellen. Maar leg een ziek kind maar eens uit dat hij eerst beter moet worden voordat hij weer naar huis mag. Tijn krijgt nog steeds extra zuurstof toegediend en is verdrietig en bozig tegelijk. Hij heeft genoeg van de spanning, van dat zuurstofslangetje, van alles eigenlijk. Op zijn hoofd zit de kleurige papieren pietenmuts die zijn broertje op de crèche voor hem heeft gemaakt, maar vrolijk is hij bepaald niet.

Bijzonder bedtijdbezoek

Het is rond half zeven 's avonds, de gang is al donker. Voor het raam van zijn kamer verschijnen twee CliniClowns. Ze geven licht; ze zijn volgehangen met kleine lampjes. De clowns blijven even bij de deur staan om de interesse te peilen. Nou, die is er heel snel! Tijns aandacht gaat meteen naar de clowns: wie zijn die twee? Zijn nieuwsgierigheid is gewekt.

Laat kinderen zoals Tijn even hun zorgen of angst vergeten.

Perfect moment

CliniClowns Tip en Sjors wijzen naar de ballonnen die aan zijn bed hangen. Mogen ze die niet meenemen? Eentje dan? Tijn schudt resoluut nee. De clowns bouwen een speels verhaal rond de ballonnen. Aandachtig volgt hij het spel. Hij zegt niet veel – het is knikken of schudden – maar wel steeds met die grote glimlach. Na dagen stress is dat voor mij als ouder geweldig om te zien. De clowns komen eigenlijk op een perfect moment.

Tijn oogt tevreden en superrelaxed. De afgelopen avonden waren nogal moeilijk, hij was niet in zijn hum en snauwerig. Nu is alle wrijving verdwenen. Fijn dat deze bedtijdbezoeken er zijn in het ziekenhuis. Gewoon even iets leuks en onverwachts voor kinderen als ze het moeilijk hebben. Een cadeautje voor het slapengaan.

Laat zieke kinderen niet wakker liggen. Geef een bedtijdbezoek.