‘Een lichtpuntje in al die rotdagen’

Een heftige longontsteking en het RS-virus. Baby Shane ligt ernstig benauwd in het ziekenhuis. Zijn moeder Naomi vertelt over de bijzondere avond-ontmoeting met CliniClowns. 

Hier zit ik dan, op de eerste hulp van het Flevoziekenhuis in Almere. Samen met mijn kleine man. Shane ging de laatste tijd zo hard achteruit. Hij weigerde om te drinken, had geen plasluiers meer en huilde zonder tranen. Ik herkende deze duidelijke tekenen van uitdroging. Toch werd hij na controle weer naar huis gestuurd omdat het wel ‘mee zou vallen’. Ik voelde me niet serieus genomen, terwijl Shane steeds verder achteruitging. Donderdag zat ik huilend bij mijn huisarts: “Nu gaan jullie iets doen!” 

Ontroostbaar

Ik ben blij dat hij nu eindelijk geholpen wordt. Een paar testjes hebben uitgewezen dat Shane niet alleen een longontsteking heeft, maar ook een te lage zuurstofopname en een te hoge hartslag. Volgens de arts heeft het RS-virus te lang in zijn lijf gezeten, waardoor het is overgeslagen op zijn longen. Hij is inmiddels schor van het huilen en zit rechtop in bed, ontroostbaar. Op de monitor zie ik zijn hartje tekeergaan. Wat we ook proberen om hem af te leiden, het helpt niet. Ik voel me machteloos.

Een bijzonder moment

Totdat de CliniClowns zachtjes zingend de kamer binnenlopen voor een bedtijdbezoek. Shane kijkt snikkend op, terwijl de tranen nog over zijn wangetjes lopen. De clowns zingen een vertederend slaapliedje en schudden zachtjes met een schudeitje voor zijn neus. Langzaam wordt Shane rustiger. Met open mond kijkt hij naar het duo.

Laat kinderen zoals Shane even hun zorgen of angst vergeten

Rust

Dan stoppen de clowns met zingen. Het is even muisstil. Shane zucht, de clown zuchten met hem mee. Met zijn drieën ademen ze rustig door. Op de monitor zie ik dat zijn hartslag naar beneden gaat. De rust daalt eindelijk neer in de kamer. Hij lijkt zelfs het zuurstofslangetje te zijn vergeten. Ik geloof mijn ogen niet, een wereld van verschil. 

Dit is de eerste keer dat ik een bezoek meemaak van de CliniClowns. En ik zie nu hoe bijzonder het is. Ik heb een brok in mijn keel. Dit is zo fijn en rustgevend voor hem, maar ook voor ons als ouders. Ik voel de spanning zakken. Het is heel speciaal dat de clowns nu ook voor het slapengaan langskomen. Dit helpt zieke kindjes om rustig in slaap te kunnen vallen. Dat gun ik iedereen. 

Laat zieke kinderen niet wakker liggen. Geef een bedtijdbezoek.