×

Eindeloos visjes bakken via de app

Joah (6) heeft zo’n dag waarop alles misgaat. Hij valt van de trap, heeft buikpijn en zit niet lekker in zijn vel. CliniClowns Miep en Pop komen via de app bij hem eten. Joah bakt vis en vergeet zijn verdriet.

In Joahs thuisrestaurant – een speelgoedkeuken die hij van zijn ouders kreeg – staan twee gerechten op het menu: bladluizen voor zijn favoriete knuffel Lieveheersbeestje en honing voor Beer. Maar vandaag komen clowns Miep en Pop via de CliniClowns App bij hem eten. Miep heeft een lekkere vis, of Joah die niet even kan bakken? Ze geeft de vis aan via het beeldscherm. Joah gooit het visje in zijn pan, bakt het lekker op en serveert het. Voordat Miep de vis kan pakken gaat Pop ermee aan de haal. Joah en Miep proberen het nog een keer, en weer kaapt Pop de vis weg. Joah gaat ervoor, hij moet en zal Miep een lekker diner bezorgen.

Meer zelfvertrouwen

Joah heeft een complexe vorm van autisme en astma, daarnaast heeft hij refluxziekte, wat betekent dat zijn maagzuur omhoogkomt. Hij krijgt veel medicatie en kan momenteel niet naar school omdat hij volledige 1 op 1 begeleiding nodig heeft.

Joah is een oude bekende van de CliniClowns, als peuter zag hij ze op het medisch kinderdagverblijf en hij komt ze nog vaak tegen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Hij speelt nu vaak op de app. Kim lacht: “Ja hij is een fanatieke gebruiker.” Clown Miep is op dit moment zijn favoriet. “Zij kent hem ook goed en ziet het als er iets is veranderd. ‘Hee jongen, wat zijn je haartjes mooi geknipt’, zegt ze dan. Dan verdwijnen al zijn zorgen, en krijgt hij meteen meer zelfvertrouwen.”

"De CliniClowns weten zijn fantasie te prikkelen"

Absurde situatie

Mies de Waal, alias clown Miep, geniet zelf ook van haar interactie met Joah. “Ik zie hem regelmatig via de app. Joah houdt van herhaling, op dit moment is zijn keukentje een hit. We laten ons altijd door hem meevoeren en dan proberen we het spel voorzichtig een iets andere draai te geven. Dat werkt goed bij hem, hij gaat graag mee in een absurde situatie. We krijgen ook altijd veel van hem terug, het is een plezier om voor hem te spelen.”

Ademruimte

Voor Kim is de app ook een uitkomst. “Het geeft ons even ademruimte, ik pak meestal een kop thee en laat hem lekker zijn gang gaan. Zeker bij Pop en Miep kan ik het goed loslaten. Ze zijn vertrouwd met hem en weten hoe ze een sessie goed moeten afsluiten, omdat Joah daar moeite mee heeft. Het is waardevol dat dat hij even zichzelf kan zijn. Uit zichzelf speelt Joah nauwelijks, de CliniClowns weten zijn fantasie te prikkelen. Na zo’n app-sessie is hij ontspannen en vrolijk.”

Lees ook: Joahs eerste ontmoeting met de CliniClowns, “Het was fantastisch.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!