‘Het blije gezicht van mijn zoon is echt onbetaalbaar’

Jan Leo van der Ploeg is vastberaden om geld op te halen voor CliniClowns tijdens de Alpentocht in Frankrijk. “Ik wil iets terugdoen na wat ze voor mijn zoon hebben gedaan.”

Toen Jan Leo's zoon Julian één jaar oud was, werd er epilepsie bij hem vastgesteld. Een paar jaar later kwam daar ook de diagnose bij van een vorm van autisme. Medicatie onderdrukt zijn epilepsie. “Dat is natuurlijk heel fijn, maar daardoor is er hersenschade ontstaan bij Julian”, vertelt Jan Leo. “Hij is nu dertien met de ontwikkeling van een vierjarige.”

Foto boven zijn bed

Julian volgt speciaal onderwijs op de Zonnehoek in Apeldoorn, een school voor kinderen met een verstandelijke beperking en autisme. Volgens Jan Leo komt zijn zoon regelmatig enthousiast terug van school, maar enthousiaster dan op 11 februari 2020 heeft hij hem niet vaak gezien. “Dat was voor corona de laatste keer dat de CliniClowns langskwamen in zijn klas. Julian kwam thuis en bleef maar vertellen over die gekke clowns die via het raam binnen probeerden te komen, maar dat het steeds weer misging. Hij nam me helemaal mee in zijn fantasie. Na afloop ging hij ook nog even op de foto met de clowns en glunderde hij van trots. Die foto hangt sindsdien boven zijn bed.” 

Iedere keer dat de CliniClowns langskomen bij Julian op school, ziet Jan Leo hoe opgewekt zijn zoon aan de ontbijttafel zit: “Dan wrijft hij altijd in zijn handen van blijdschap. Die twinkeling in zijn ogen is prachtig om te zien.”

Videobellen

Ook als de CliniClowns niet langskomen op school, blijft Julian met ze in contact via de CliniClowns App. Jan Leo: “Het is zo fijn dat er online zoveel mogelijk is en dat de clowns onderdeel blijven van zijn leven. Dat blije gezicht van Julian tijdens het videobellen met de CliniClowns is onbetaalbaar.”

Iets terugdoen

“Toen ik las dat CliniClowns geen subsidie krijgt, dacht ik: nu is het aan mij. Ik wilde iets terugdoen”, vertelt Jan Leo. Hij schreef zich in voor de Alpentocht, het jaarlijkse fiets-, wandel- en hardloopevenement van CliniClowns in september. Alle deelnemers kunnen zich laten sponsoren op hun persoonlijke sponsorpagina. “Ik wil dat de CliniClowns die vreugde en dat plezier kunnen blijven brengen aan meer kinderen zoals Julian.”

Schrijf je nu in voor de Alpentocht voor CliniClowns