×

'Het effect van de CliniClowns beklijft'

Gonny, een bewoonster van verzorgingshuis De Marke -  De Meenthoek in Huizen, is in tranen als CliniClowns Olga en Miep binnenstappen. “Zo blij is ze”, zegt activiteitenbegeleidster Trudy van der Wel. Trudy werkt al achttien jaar voor zorgorganisatie Cordaan, de clowns komen maandelijks langs bij haar cliënten met dementie. “De clowns zijn echte toppertjes.”

Ze wijst naar een stralende bewoonster. “Greet wilde lange tijd haar bed niet uitkomen. De CliniClowns gingen toch steeds bij haar langs. Dan begon ze wél meteen te lachen. Als de clowns zeiden, ‘Kom Greet, je bed uit, de huiskamer in’, gíng ze mee. Dat kregen collega’s niet voor elkaar. Helaas vergeet ze dit bezoekje meteen, maar ik zie dat het effect toch beklijft, haar vrolijke stemming blijft hangen. Dat geldt ook voor de meeste andere bewoners.”

Aandacht is het sleutelwoord

Trudy ziet de clowns als een prachtige aanvulling op het toch al volle activiteitenprogramma in De Marke - De Meenthoek. Zo is er een speciaal ‘schuurtje’ met gereedschappen voor bewoners die vroeger veel klusten. Er is bovendien van alles te doen.

Trudy: “Onlangs hebben we een boottocht door de Betuwe gemaakt. We organiseren maandelijks optredens, in juni is er een tuinfeest. Met relatief kleine dingen maak je mensen blij. Kijk naar Greet, in het spel met de clowns geniet ze enorm van de aandacht. Die prachtige lach krijg je alleen doordat je een activiteit aanbiedt, anders zit ze de hele dag passief in de huiskamer.”

​Trudy is zeer bevlogen als het aankomt op ‘haar’ cliënten. “Mensen met dementie worden vaak op één hoop gegooid: ‘ze’ kunnen niet meer nadenken, zelf geen beslissingen meer nemen, meent men. Maar achter elk persoon met dementie zit een individu, een mens. Wij zoeken hier naar de mens achter de dementie.” Aandacht is het sleutelwoord, stelt Trudy. “Een aanraking, een knuffel, een gesprekje, zo geef je hen het gevoel, ik doe er nog toe, ik ben nog in beeld.”

Kippenvelmomentjes

Clowns Olga en Miep verhuizen intussen naar de huiskamer. Tot Trudy’s verrassing kruipt Miep er samen met een bewoner achter de piano. Een verzorgster kijkt ontroerd toe. “Waanzinnig! Vanaf het moment dat hij hier woont heeft hij het over de piano, maar hij wil niet meer spelen. Dit is speciaal.”

“Het spel geeft voortdurend zulke kippenvelmomentjes”, zegt Trudy. “Zo hadden we een bewoonster in het laatste stadium van haar ziekte. Ze lag maar en reageerde amper nog. Toen kwamen de clowns, ze bliezen belletjes. Mevrouw volgde elke beweging, ze lachte zelfs even. Toen stond ik echt in tranen aan dat bed.”
 

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer je oude mobiel of cartridges!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

‘De kracht van muziek brengt soms zulke wondertjes!’

Mevrouw de Kort (88) is dement, maar nog steeds dol op muziek. Door Annemarie en Foleo verandert ze even in een ontroerende operadiva.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?